Arresteringsorder mot Gaddafi

NYHETER

Libyens ledare Muammar Gaddafi ska arresteras.

I dag utfärdade en åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag en arresteringsorder.

Beskedet kom vid 13-tiden på måndagen.

Åklagaren Luis Moreno-Ocampo begärde också arresteringsorder även mot Gaddafis son Sayf al-Islam, som han kallar Libyens "de facto premiärminister", samt mot Gaddafiregimens säkerhetschef Abdullah al-Senussi.

”Brott mot mänskligheten”

På en tv-sänd presskonferens sade Moreno-Ocampo att Gaddafi personligen beordrat angrepp mot civila, och att dessa angrepp fortsätter.

De tre männen anses tillsammans vara huvudansvariga för brott mot mänskligheten i Libyen.

– Det har samlats in direkta bevis för order givna av Muammar Gaddafi själv, direkta bevis för att Saif al-Islam organiserat rekryteringen av legosoldater och direkta bevis för al-Senussis deltagande i angrepp mot demonstranter, sade Moreno-Ocampo.

Rekordsnabb utredning

Han tillade att åklagare dokumenterat att de tre har mötts för att "planera operationerna" och att Gaddafi använt sin "totala auktoritet för att begå brott i Libyen".

ICC:s åklagare har arbetat i rekordhastighet i utredningen. Moreno-Ocampo sade att anledningen till det snabba utredningsarbetet är den globala enigheten om att brotten i Libyen måste utredas, även om domare nu måste avgöra om bevisningen räcker för arresteringsordern.

ICC har ingen egen polis, utan är beroende av medlemsländerna för att genomföra arresteringar.

ARTIKELN HANDLAR OM