29 hittades halshuggna i Guatemala

Foto: ap
NYHETER

29 halshuggna människor hittades i söndags på en mjölkgård i Guatemala.

Nu misstänker myndigheterna att de kan ha blivit offer i det drogkrig som pågår i området.

Drogkartellen Zetas sägs ligga bakom den ohyggliga massakern på en mjölkgård i Guatemala.

29 människor – av dem två barn och två kvinnor – hittades på söndagen halshuggna och bundna på ett fält i närheten av gården.

Beväpnade män dök upp

En överlevande, Luis Armando Garcia, 23, berättar för nyhetsbyrån Ap hur det i lördags plötsligt dök upp beväpnade män på gården. Alla arbetarna samlades ihop. Han själv blev både bunden och huggen med en machete, precis som de andra.

– Jag vet inte hur jag överlevde, säger han.

Han berättar att han låg bunden i gräset och låtsades vara död under hela attacken.

– Jag spelade död när de högg mig i magen. Sedan gömde jag mig till tidigt på morgonen, då gick jag förbi en hög med människohuvuden, säger han.

I söndags hittades offer och överlevande av polisen.

Myndigheter tror Zetas ligger bakom

Enligt Guatemalas inrikesminister visar det våldsamma sätt som människorna har dödats på – och hur kropparna spridits ut på en äng i närheten av sina avhuggna huvuden – på att det är Zetas som ligger bakom massakern.

Zetas hade också lämnat ett meddelande, skrivet i blod, på platsen. Enligt det letade de efter farmens ägare, Otto Salguero. Myndigheterna försöker nu hitta mer information om honom – men ingen vet var han finns.

Gården ligger i ett område som är populärt vid drogtransporter.

Guatemalas president Alvaro Colom planerar att besöka platsen för massakern under måndagen. Söndagens massaker är en av de värsta i landet sedan inbördeskriget.

Var lejda mördare

Zetas grundades av före detta soldater som arbetade som lejda mördare åt en av drogkartellerna i Mexiko  innan de bestämde sig för att starta eget.

Zetas sägs bland annat ligga bakom två massmord i Mexiko;  ett av dem är de 183 kroppar som hittades i en massgrav förra månaden nära gränsen till Texas.

I lördags drogkungen i landets bror, och polisen utreder nu om det kan ha något samband med massakern.

Drogkungen själv, Juancho, dödades 2008 i ett överfall som myndigheterna misstänker att Zetas ligger bakom. Efter Juanchos död tog Zetas kontroll över all handel med kokain i området.

ARTIKELN HANDLAR OM