Hjälp hundarna hitta ett hem!

Här är hundarna som avlivas utan räddning

1 av 5 | Foto: DENNIS PETTERSSON
FIXAR FRISTAD Carina Olsson är grundare till organisationen Hundar utan hem som försöker ordna nya familjer åt hundar som behöver omplaceras. Alla hinner dock inte räddas från avlivning. ”Hundägare måste vara mer pålästa. Förra helgen ringde en kvinna desperat efter ett hundköp på Blocket. Hon hade en whiplashskada och hade skaffat en rottweiler som inte kunde gå i koppel”, säger Carina Olsson.
NYHETER

I SVT söker familjer den perfekta hunden.

I verkligheten söker hundarna desperat ett nytt hem – för att slippa avlivas.

– En morgon ringde en kvinna och ville lämna sin hund hos oss. Innan jag hunnit återkomma vid lunch stod veterinären beredd med avlivningssprutan, säger Carina Olsson på organisationen Hundar utan hem.

Hos eldsjälarna på hundorganisationen får ensamma hundar en fristad, en jourfamilj och i bästa fall en ny adoptivfamilj. Men hjälpbehovet är alltid akut och vissa hundar hinner inte räddas.

– Många ringer oss med kort varsel, ofta på grund av ändrade arbetsförhållanden, separationer eller att man har skaffat en hund som tar mer tid än förväntat, säger Carina Olsson.

Hon grundade organisationen 2005 och arbetar ideellt tillsammans med sex kollegor.

50 behöver flytta

Små och medelstora hundar har lättast att få nya familjer – hundar som kräver mer motion eller är ouppfostrade är problematiska att placera. I dag finns 50 hundar omhändertagna, samtliga befinner sig i jourhem i väntan på en permanent ny familj.

Tre av hundarna har nyligen räddats från avlivning:

Selma, en tik av rottweilerblandning.

Buddha, en hane av staffblandning.

Saga, en tik av blandras – dvärgschnauzer och foxterrier.

Den hund som är mest i farozonen är Romeo, en 2,5-årig amstaffhane.

– Han har bott i samma familj sedan han var valp och är väldigt social, barnkär och bra med tikar, säger Carina Olsson.

Hon vädjar om en ny familj till hunden som när som helst riskerar att avlivas på grund av ett sjukdomsfall i familjen som gör det omöjligt att behålla honom.

– Romeo behöver ett hem hos någon som är van vid den här typen av hund. Han är stark och har mycket egen vilja. Han behöver konsekvens och gränser.

Allt fler lämnas in

Även till hjälporganisationen Hundstallet kommer varje år runt 400 hundar. Deras öden är lika många – vissa är bortsprungna, andra har hussar eller mattar som har blivit sjuka, dött eller frihetsberövats.

Antalet inlämnade hundar på Hundstallet ökade markant mellan 2004 och 2009 – från 235 till 421 hundar per år. Antalet avlivade ökade också – från sex till tolv.

Så kan du hjälpa

Intresseanmälan kan lämnas till [email protected]