48 kvinnor våldtas här – varje timme

Foto: AP
48 per timme De nya skräcksiffrorna från American Journal of Public Health är närmast ofattbara. 1 152 kvinnor våldtas varje dag i Kongo. Det är ett snitt på 48 kvinnor varje timme.
NYHETER

Siffran är närmast ofattbar.

I Kongo våldtas 48 kvinnor varje timme.

Dygnet runt.

Året om.

Foto: JOHAN BORGSTAM/UD.
Utsatta Panzi-sjukhuset, som vårdar kvinnor utsatta för sexuellt våld.

Studien publicerades i dagarna i American Journal of Public Health.

Att våldtäkt används som ett systematiskt krigsvapen i Kongo har varit känt länge och landet anses vara det värsta i världen att vara kvinna.

Margot Wallström, FN:s representant för sexuellt våld i krigsdrabbade områden, har kallat Kongo för ”världens våldtäktshuvudstad”, men exakt hur illa situationen är har inte varit känt tidigare. 

Över tusen per dag

De nya siffrorna visar att våldtäkter i landet är 26 gånger vanligare än man tidigare trott.

419 328 kvinnor våldtogs under tolv månader mellan 2006 och 2007.

Det är 8 064 kvinnor i veckan.

1 152 kvinnor om dagen.

Eller, om man vill räkna på det viset, 48 kvinnor varje timme.

”Finns fler”

– Vår undersökning visar att de tidigare uppskattningar man gjort av våldtäkter i området är i extrem underkant. Tyvärr är även de här siffrorna det, säger Amber Peterman, som lett studien, till BBC.

I undersökningen har man nämligen bara intervjuat kvinnor mellan 15 och 49 år. Enligt Amber Peterman skulle siffran blivit ännu högre om man räknade in alla barn, äldre kvinnor och män som också våldtagits.

”Humanitär katastrof”

Allra värst är situationen i det krigshärjade området Norra Kivu. Där har i snitt 67 kvinnor av 1 000 utsatts för minst en våldtäkt.

– Våldtäkter i Kongo har dessvärre utvecklats till en av vår tids största humanitära katastrofer, säger Michael VanRooyen, chef på Harvard Humanitarian Initiative, till BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM