Städerskans advokat: Hon talar sanning

Samtidigt rapporteras om fler sexuella övergrepp

NYHETER

Den 32-åriga hotellstäderskan talar sanning om våldtäktsförsöket. Det hävdar hennes advokat som bedömer hennes berättelse som trovärdig.

Nu dyker också flera historier om övergrepp och olämpligt beteende upp.

Den 32-åriga hotellstäderskan som anklagar IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn för våldtäktsförsök talar sanning, och har ingen agenda, säger hennes advokat.

– Hon visste inte vem den här mannen var förrän efter en eller två dagar. Hon hade ingen aning om vem han var, säger hennes advokat, Jeffrey Shapiro, till AP.

Logisk berättelse

Kvinnan invandrade från Guinea med sin 15-åriga dotter för sju år sedan.

Hennes berättelse om hur Strauss-Kahn attackerade henne på hotellrummet är logisk eftersom den är sann, säger advokaten.

– Det finns ingen aspekt av den här händelsen som skulle kunna tolkas som samförstånd. Det här är ingenting annat än ett fysiskt, sexuellt övergrepp på den här kvinnan, säger Shapiro till AP.

Enligt advokaten så har även polisen kommit fram till att kvinnan är trovärdig.

Jagades av Strauss-Kahn

Kvinnan har i förhör berättat att hon trodde att hotellsviten var tom när hon gick in för att städa den. En naken Strauss-Kahn kom ut ur badrummet och jagade henne genom en korridor och drog in henne i sovrummet. Han ska där ha tvingat henne till oralsex, slitit av henne trosorna och försökt våldta henne.

Kvinnan lyckades dock ta sig loss och larmade den övriga personalen, som i sin tur larmade polisen.

Kvinnan fördes till sjukhus där hon behandlades för lindriga skador.

Fler kvinnor träder fram

Sedan våldtäktsförsöket uppdagades har flera andra kvinnor trätt fram och berättat om sina erfarenheter av Strauss-Kahn. Den franska journalisten Tristane Banon, 31, har anmält honom för att ha försökt våldta henne under en intervju 2002.

En anställd inom IMF som tidigare har haft en kort affär med honom har berättat hur hon för tre år sedan skrev ett brev där hon varnade organisationen för hans beteende gentemot kvinnor.

En fransk författarinna har genom sin advokat framfört att hon kan komma att anmäla honom för att ha begått sexuella övergrepp på henne för nio år sedan.

I New York håller åklagare på att kontrollera sanningshalten i åtminstone ett fall.

Försvaret tror att Strauss-Kahn frias

Strauss-Kahns försvarsadvokat Benjamin Brafman säger till AP att försvaret tror att de bevis som samlats in kommer att visa att något tvång inte har använts. Han vill inte utveckla det resonemanget, men säger att det redan finns viktiga delar i det här som gör att han i slutändan kommer att frias.

62-åriga Strauss-Kahn sitter sedan i går häktad, och befinner sig nu i fängelset Rikers Island.

Han riskerar 20 års fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM