Läsarna köar för att rädda vovvar

Hundhemmet nedringt av nya hussar och mattar

1 av 3 | Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
VILL HJÄLPA SAGA Siv Söderlund blev förälskad i bilden på dvärgschnauzern Saga och har erbjudit tiken ett nytt hem i familjens hus på Värmdö. ”Jag tror att hon skulle trivas här för jag har god hand med både barn och hundar”, säger den pensionerade läraren.
NYHETER

Hundhimlen får vänta.

Massor av Aftonbladets läsare är beredda att ge Buddha, Saga och Selma nya hem.

– Det har ringt här hela dagen. Det känns jättebra, säger Carina Olsson, grundare till Hundar utan hem.

Varje dag lämnas hundar i Sverige av sina ägare. På grund av sjukdom, tidsbrist – eller bara förlorat intresse för hunden.

Några av hundarna hamnar hos organisationer som Hundar utan hem som placerar dem i jourfamiljer i väntan på nya, permanenta hem. Andra hinner inte få hjälp utan avlivas.

I går berättade Aftonbladet om några av hundarna som just nu väntar på ett nytt hem. Och hjälpen vällde in direkt.

Intervjuas först

– Folk har ringt hela dagen. Jag har fått ett 20-tal samtal och mina kollegor är också nedringda, säger Carina Olsson.

De som hör av sig ombeds fylla i en intresseanmälan som sedan granskas av organisationen.

– Vi gör en intervju med personerna, träffar dem och sedan efter några dagar får man se om de och hundarna går bra tillsammans.

Kraven på de nya ägarna beror på hundens behov. När dvärgschnauzern Saga, 2, behöver en husse eller matte som alltid kan hålla henne sällskap behöver rottweilern Selma, 1,5, någon som har hundvana och är beredd att lägga mycket tid på träning.

Vill ha samma tik

Några av dem som genast öppnade sin famn för de hemlösa hundarna var Siv Söderlund på Värmdö och Alexandra Albinsson i Linköping.

Både hade blivit förälskade i bilden på lilla Saga som behöver omplaceras från en barnfamilj som inte har tid med henne.

– Vi har haft hund sedan 1960, bor i naturen och har massor av fri tid att ägna åt en hund, säger Siv Söderlund, pensionerad lärare.

Alexandra Albinsson och hennes pappa Tony Gustafsson har även de hunderfarenhet och har länge pratat om att skaffa hund.

– Vi bor på landet hela familjen. Pappa har ett deltidsjobb som parkeringsvakt och stora möjligheter att ta med sig en hund och själv kommer jag det närmsta året att ha ett nattjobb med mycket flexibilitet, säger Alexandra med siktet inställt på lilla Saga.

Så kan du hjälpa

Intresseanmälan kan lämnas till [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM