De fruktar självmord

Strauss-Kahn flyttad till fängelsets sjukhus – får bevakning dygnet runt

1 av 3 | Foto: SHANNON STAPLETON/AFP
DEPRIMERAD Dominique Strauss-Kahn under häktningsförhandlingarna i New York. Han sitter nu inlåst på Rikers Island. Där har han fått en egen cell, en särskild fångdräkt utan resårband och skor utan skosnören. Han övervakas dygnet runt – för att förhindra ett självmordsförsök.
NYHETER

NEW YORK. Dominique Strauss-Kahn har genomgått en psykiatrisk hälsoundersökning.

Nu övervakas han dygnet runt.

För att hindra att IMF-chefen försöker ta sitt liv.

Dominique Strauss-Kahn flyttades i går till sjukvårdsavdelningen på fängelset Rikers Island, där han tittas till mellan var 15:e och 30:e minut.

Efter en psykiatrisk hälsoundersökning har sjukhuschefen beordrat extra tillsyn för att han inte ska ta sitt liv, uppger AP.

Han har fått en egen cell, en särskild fångdräkt utan resårband. Hans skor saknar skosnören, enligt en källa till NBC. Strauss-Kahns sinnesstämning och fallets känsliga natur uppges vara orsakerna till försiktighetsåtgärderna.

IMF-chefen har dock inte försökt skada sig själv, uppger en källa för AP. Det har, framförallt i Frankrike, torgförts teorier om att internationella valutafondens skandaliserade chef Dominique Strauss-Kahn är utsatt för en komplott och

hotellstäderskan har anklagats för att ha fått betalt för att ange honom.

”Hon är en god muslim”

Men hotellstäderskans bror sa i går att hon inte hade någon aning om vem mannen som försökte våldta henne var.

– Hon vet ingenting om politik och skulle inte ens kunna berätta vad New Yorks borgmästare heter, säger brodern till radiostationen 1010 Wind.

Att hans 32-åriga syster skulle ha haft frivilligt sex med den 62-årige valutafondschefen, vilket fransosens advokater hävdade i rätten i måndags, tror brodern inte heller.

– Hon är en god muslim och skulle aldrig göra något sådant. Hon är helt förkrossad och undrar hur detta kunnat hända henne, säger han.

Kvinnan, som ursprungligen kommer från Guinea i västra Afrika, vilar nu ut på hemlig ort och har polisskydd dygnet runt.

Fler offer träder fram

I går framkom också fler beskyllningar mot Strauss-Kahn om sexövergrepp.

Ekonomen Piroska Nagy, tidigare IMF-anställd som hade en affär med Strauss-Kahn, ska i ett brev för tre år sedan varnat för hans beteende. En utredning friade då Strauss-Kahn.

Kan få 20 år i fängelse

Efter gripandet trädde också den franska journalisten Tristane Banon fram och anmälde honom för att ha försökt våldta henne under en intervju 2002.

Nya domstolsförhandlingar äger rum på fredag. Den franske presidentaspiranten riskerar över 20 års fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM