Strauss-Kahn fri mot borgen

Nya häktningsförhandlingar om våldtäktsanklagelser

1 av 3 | Foto: SCANPIX
Dominique Strauss-Kahn.
NYHETER

Dominique Strauss-Kahn kommer att kunna bli fri mot brogen

Domstolen i New York tog beslut att borgenssumman skulle vara en miljon dollar – och han sätts nu i husarrest.

Aftonbladets Marcus Leifby rapporterade direkt från rättegångssalen.

Det togs under torsdagskvällen beslut om Strauss-Kahn ska kunna bli fri mot borgen. Borgen är satt till en miljon dollar, och han måste dessutom betala en särskild försäkringsborgen på fem miljoner dollar för att kunna få bli utsläppt ur häktet.

Han kommer även att förses med fotboja och videoövervakas i sitt hem. Dessutom ska tre beväpnade vakter övervaka den före detta IMF-chefen. Strauss-Kahn ska även överlämna alla sina ”viktiga dokument”.

– Du ska befinna dig här när vi säger det, säger domaren.

Åklagaren är kritisk

I måndags nekades han borgen, men hans advokater har under förhandlingarna på torsdagen försäkrat att han inte kommer att lämna USA. När han greps var han på väg att lämna landet, men nu har han lämnat sitt pass till amerikanska myndigheter.

Åklagarsidan däremot ogillade domarens beslut.

– Vi vet inte vad han kan göra, vilka han kan kontakta, vad han kommer åt för saker, säger åklagaren.

Salen fylld av journalister

Salen var till brädden fylld av journalister – mest franska och amerikanska.

Hans fru Anne Sinclair och parets dotter hade redan anlänt och tagit plats i rättssalens främsta bänkrader när Strauss-Kahn själv klev in. Han log mot sin fru och dotter på väg mot sin plats. På sin plats i rättssalen var han omgiven av flera amerikanska poliser.

Åklagaren inledde med att göra klart att han vill se Strauss-Kahn kvarstanna i häktet.

”Kommer dyka upp i rätten”

Förvaret däremot menade att de vill släppa Strauss-Kahn mot borgen och övervaka honom dygnet runt. Försvaret försökte också påvisa att Strauss-Kahn skulle ha lämnat landet när han greps. Han försökte alltså inte fly.

– Han kommer att dyka upp i rätten, för han vill rentvå sitt namn. Han kommer att videobevakas dygnet runt i sitt hus, här i New York, där han bor tillsammans med sin fru, säger advokaten William Taylor som försöker få Strauss-Kahn fri mot borgen.

Paret har en bostad vid Lower East Side i New York.

– Vi har sett frisläppande i svårare och större fall än det här, fortsätter advokaten.

Finns bevis för åtal

Åklagaren menade däremot att utredningen är i ett viktigt skede och att Strauss-Kahn bör hållas kvar. Det finns bevis som håller för åtal, uppger han. Samtidigt skulle ett frisläppande vara respektlöst mot offret, enligt åklagaren.

– Sättet han lämnade hotellet på, efter det som hänt, säger mycket. Att han hade en hemresa bokad spelar ingen roll, säger åklagaren.

Slutligen hade domaren ett par frågor, och alla som tilltalades måste stå upp. Han hade frågor om övervakningen.

Strauss-Kahn har även erbjudit sig att lämna in sitt diplomatpass, och samtidigt som rättegången är på väg att ta paus ljuder sirener utanför som stör förhandlingarna.

Domaren frågade om hans tillgångar, nätverk och huset där han ska bo. Försvararen svarade kort och ordentligt. Domaren undrade om det kommer att finnas vakter i huset, och om alarmet går om han så tar ett steg utanför dörren.

Efter att domaren fått svar på sina frågor tog rätten en paus och Dominique Strauss-Kahn fördes ut ur lokalen.

Dottern och frun kvarstannade. De pratade och lutade sina huvuden mot varandra. Dottern la huvudet på sin mammas axel.

Försvarets taktik

I fransk press spekuleras om tänkbara strategier för Strauss-Kahn när han ska upp i domstol när det går till åtal:

Försöka smutskasta den 32-åriga städerskan för att sänka hennes trovärdighet – trots att hennes arbetsgivare och omgivning går i god för henne.

– Den tekniska och medicinska bevisningen överensstämmer inte med en påtvingad sexuell relation, säger IMF-chefens advokat, Benjamin Brafman.

Gå på brister i bevisning. Den kvarglömda mobiltelefonen, som sas vara lämnad i hast, var bara en av sju. Och Strauss-Kahn ringde själv från flygplatsen för att få tillbaka den. Försvaret kan också hävda att Air France-flighten inte var någon flykt, eftersom biljetten var bokad sedan flera

dagar.

Blåneka. En enklare variant. Advokaterna har redan tvingat åklagaren att ändra tidsförloppet med en timme.

Om Strauss-Kahn i stället väljer att förhandla om en eventuell påföljd måste han först förklara sig skyldig – vilket skulle bli sista spiken i kistan på hans politiska karriär.

ARTIKELN HANDLAR OM