– De var iskalla

Uppgifter i natt: En av Sveriges värsta bankrånare jagas efter kuppen i Flen

1 av 4 | Foto: Foto: ROGER TILLBERG/SCANPIX
SLOG TILL MED PRECISION Enligt polisen finns det få tänkbara gärningsmän och Aftonbladet erfar att en av Sveriges värsta bankrånare, en 53-årig före detta ligaledare, nu är högintressant för utredarna. Fyra maskerade och tungt beväpnade män rånade i går förmiddag Handelsbanken i Flen.
NYHETER

Trots omfattande vägspärrar, helikoptrar och hjälp av nationella insatsstyrkan har de fyra gärningsmännen från rånet i Flen ännu inte kunnat gripas.

Nu misstänker polisen att en av Sveriges värsta bankrånare kan ligga bakom, erfar Aftonbladet.

– Det är få människor som skulle ge sig in i något sådant här, säger Göran Kessel på Sörmlandspolisen.

De fyra maskerade och beväpnade männen uppträdde lugnt och behärskat när de klockan 09.30 i går förmiddag krossade en ruta och tog sig in i Handelsbankens lokaler i Flen. Tre anställda befann sig inne

i banken som ännu inte hade öppnat för dagen.

– De gjorde sig ingen som helst brådska, de var iskalla. När de tagit sig in i banken var de där i säkert tio minuter, samtidigt som en av dem höll vakt och bevakade polisbilen utanför, säger vittnet Christer Gottberg 62.

Poliserna sköt

En patrull med två kvinnliga poliser råkade av en slump passera brottsplatsen.

– De åkte förbi rånarnas bil utanför banken utan att lägga märke till dem. Sedan körde de tillbaka. Då började två rånare som stod på vakt utanför att vifta med AK4:or mot dem. Tjejerna sköt tillbaka, säger Bosse Strid, 64, som bevittnade rånet.

Han uppskattar att ungefär 15 skott sköts under skottväxlingen, varav några träffade polisbilens vindruta.

– Men då hade poliserna redan hunnit ta skydd bakom bilen, säger Bosse Strid.

Enligt Christer Gottberg såg det dock ut som om den rånare som sköt mot poliserna själv träffades av ett av polisernas skott.

– Men han bar nog skyddsväst för han reagerade inte mycket utan fortsatte att rikta sitt vapen mot poliserna.

Ingen gripen

Rånarna slängde in en brinnande trasa och tände eld på den röda Golf de kom med, innan de stack i väg norrut i en silverfärgad Volvo. Senare under dagen hittades Volvon brinnande i Vallmotorp, på väg 56 utanför Katrineholm.

Trots att en stor polisinsats sattes in för att jaga rånarna har ännu ingen kunnat gripas för rånet.

– Det här är det mest prioriterade ärendet i Södermanland just nu men vi har inget genombrott än. Vi söker tips från allmänheten, om någon har bilder eller filmsekvenser från förloppet eller iakttagelser från Vallmotorp där gärningsmännen brände upp sin flyktbil, säger Fredrik Wallén på polisen i Södermanland.

Ökänd ligaledare

Det professionella agerandet och den tunga beväpningen har, enligt uppgift till Aftonbladet, gjort en av Sveriges värsta bankrånare högaktuell i utredningen.

Den 53-årige mannen var ledare för en av landets mest omskrivna rånarligor. Han dömdes 1996 till 18 års fängelse för tre brutala rån. Han har tidigare dömts för bland annat dråp och för att ha medverkat till sprängningen av en vapenkasun i Järna utanför Södertälje 1986.

I augusti 1995 rånade hans liga en bank i Södermanland. De sköt vilt inne i lokalen och skadade både kunder och personal.

Vid ett värdetransportrån i Södertälje i oktober samma år öppnade de eld och avlossade 40 skott mot en förföljande polisbil. Ligan greps samma dag medan de satt och räknade bytet. Totalt hade de då kommit över drygt 14 miljoner kronor.

Få kandidater

Likheten med gårdagens rån samt att 53-åringen släpptes ur fängelse för två månader sedan, efter att ha avtjänat tre år för förberedelse till grovt rån, ska ha gjort honom intressant för utredarna.

Enligt vad Aftonbladet erfar eftersöks han nu av polisen.

Göran Kessel, informationsansvarig på Sörmlandspolisen, förnekar att någon specifik person skulle vara extra intressant i utredningen, men medger att urvalet tänkbara gärningsmän är relativt litet.

– Det är få människor som skulle ge sig in i något sådant här. Men det kan också röra sig om nyrekryterade personer, säger Göran Kessel.

Hur mycket pengar rånarna kom över är oklart men polisen bekräftar i dag att de fick med sig något från banken.

– De fick med sig ett byte, så mycket kan man säga, säger Wallén.

Ortsborna chockades

Det våldsamma tillvägagångssättet chockade flera Flensbor.

– De riktade k-pistarna mot kunder som skulle in till Ica och visade att de skulle skynda sig in. En stackars dam med rullator missförstod vad de menade och backade, säger pizzeriaägaren Afram Fram.

Både apoteket och Ica valde snabbt att låsa sina dörrar och fösa in personal och kunder långt från fönster och dörrar.

– Vi satt här inne i en timme. Ett par kunder var riktigt skärrade, säger Icahandlaren Håkan Johansson.

Personalen på Handelsbanken fick under gårdagen hjälp med att bearbeta traumat.

FAKTA

Har du tips om rånet?

Kontakta polisen i Södermanland på 114 14 eller via e-post på [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM