Fallen som Social- styrelsen granskar

1 av 6
Lennart Nyborg, 67
NYHETER

Sju larm till SOS Alarm – sju anmälningar till Socialstyrelsen.
Sju offer för 112 – två av dem döda, och en förlamad i rullstol.

Kan vi lita på att ambulansen snabbt kommer när en anhörig plötsligt blir svårt sjuk?

I dag berättar Aftonbladet historierna om de som väntade förgäves – med livet som insats.

Mars 2011

Anne-Christine, 60, ringer SOS Alarm för att hennes man Thomas, 53, inte kan sluta hosta och har väldigt ont.

SOS-operatören föreslår Anne-Christine att åka och köpa hostmedicin, men Ann-Christine ger sig inte – och får prata med en annan operatör som till slut säger:

– Då skickar jag väl en ambulans.

När den kommer fram till Ann-Christine – och den svårt hjärtsjuke Thomas – rekommenderar ambulanspersonalen dem att anmäla händelsen, som fått prio 2 av operatören. Prio 1 är akut.

Juli 2010

När Lennart, 67, blev sjuk ringer hans fru Ulla Nyborg, 70, 112.

– Operatören förvägrade min svårt hjärtsjuke man ambulans till sjukhuset. Han sa att det inte lät så allvarligt. Han tyckte att jag skulle köra in min man själv, trots att jag har svår reumatism. När vi kom fram blev Lennart medvetslös. Tänk om det hänt när vi satt i bilen?

Januari 2011

Emil Linnell, 23, har andningsproblem och kan knappt stå upp när han ringer SOS Alarm. Sjuksköterskan som ska ta emot samtalet tycker inte att symptomen låter tillräckligt allvarliga.

Emil hittas senare död i sin lägenhet. Ärendet är polisanmält.

Juli 2010

Maj-Britt Cederman, 84, avlider i sviterna av njursvikt och lunginflammation.

Hennes barn nekas ambulans när de ringer SOS, men erbjuds sjuktransport om några timmar. Läs mer

November 2010

Soldaten Johan Björklund, 20, kan inte andas och förlorar medvetandet. Han har hjälp av försvarets sjuksköterskor, som larmar 112.

De blir misstrodda och ambulansen dröjer, och sjuksköterskorna får rådet att själva köra in patienten. Det gör att Johan Björklund kommer senare till sjukhus. Där konstateras en dubbelsidig lunginflammation.

Februari 2010

Gabriel van der Eerden, 16, ramlar i skidbacken och skadar ryggen. Han skriker av smärta när sjukvårdspersonal ringer SOS Alarm.

– Min son ville bara ha en spruta så att han fick dö. Det var fruktansvärt, säger mamman Annette van der Eerden.

Den enda ambulans som fanns i närheten, i Ulricehamn, var upptagen och kunde inte skickas. Det dröjer 50 minuter innan Gabriel hämtas. Han är då kraftigt nedkyld och blir förlamad. Sitter nu i rullstol.

Tidigt 2011

Pehr Lindquist, 25, faller över en stor glasvas som skär upp en ven i låret. Det blöder kraftigt, men trots flera samtal dröjer ambulansen.

– Min kompis som ringde 112 blev till slut avsnäst för att han ringt och sagt att det var bråttom. När jag kom fram till akuten hade jag inget mätbart blodtryck. Det är hemskt att det går till så här, säger Pehr Lindquist.

Trots det djupa såret och ymnig blödning tar det 30–40 minuter innan ambulans anländer.

ARTIKELN HANDLAR OM