Svensk aktivist dömd till 20 års fängelse

Riskerar dödsstraff i ny rättegång på söndag

NYHETER

En svensk politisk aktivist har dömts till 20 års fängelse i Bahrain.

Svensken dömdes för att ha kidnappat en polis – och på söndag ska han stå inför rätta igen.

– Då riskerar han dödsstraff, säger Mohammed Al-Maskati, ordförande i Bahrain Youth Society for Human Rights

Mohammed Habib al-Muqdad har dubbelt medborgarskap, svenskt och bahrainskt. Sedan flera år har han kämpat för frihet och demokrati i Bahrain – men nu kom ett hårt slag från landets regim.

al-Muqdad dömdes av en militärdomstol till 20 års fängelse, misstänkt för att tillsammans med sju andra ha kidnappat en polis under demonstrationer som pågått i landets huvudstad Manana.

Uppgifterna kommer från organisationen Bahrain Youth Society for Human Rights som övervakar och informerar om brott mot mänskliga rättigheter i landet.

Ny rättegång på söndag

– Han dömdes till 20 års fängelse. På söndag ska han stå inför rätta igen, då finns mer än 10 åtalspunkter, säger Mohammed Al-Maskati, ordförande organisationen, till Aftonbladet.

Svenska UD har tidigare bekräftat att svensken stod inför rätta, och kan nu bekräftat domen för Aftonbladet.

– Genom hans advokat har vi fått bekräftat att han dömts till 20 års fängelse, säger Joakim Larsson.

UD vill inte bekräfta identiteten, men uppger att mannen är i 50-årsåldern, innehar dubbelt medborgarskap och bodde i Mellansverige.

– Det rör sig om en man som suttit frihetsberövad sedan början av april, säger André Mkandawire vid UD:s presstjänst.

I den kommande rättegång står al-Muqdad även åtalad för "terroristverksamhet", och han anklagas för att vilja fälla den sittande regimen.

– Han misstänks bland annat för försök att störta och förändra landets konstitution, sprida falsk information om Bahrain och för att ha arbetat med terroristorganisationer, säger Mohammed Al-Maskati.

Risk för dödsstraff

Två av åtalspunkterna som ska upp i rätten på söndag kan ge dödsstraff och flera andra kan innebära livstids fängelse. Enligt Al-Maskati finns en risk att dödsstraff kan komma i fråga.

– Ja, jag tror den risken är väldigt stor.

Mohammed Habib al-Muqdad är muslimsk skriftlärd och har tidigare gripits, bland annat augusti 2010,  av regimen efter att ha haft en mycket kritisk hållning. Han släpptes ut ur fängelse i mars när proteststormarna blåste som hårdast i Bahrain. Han uppgav när han släpptes att han fått utstå brutal tortyr under fångenskapen.

När demonstrationerna lagt sig genomfördes massgripanden i Bahrain, och under rättegången på söndag kommer 21 åtalade regimkritiker att få sina domar.

ARTIKELN HANDLAR OM