Ta datorn tillbaka till framtiden

1 av 2
Koppla ihop din dator eller iPAD med skrivmaskinen – allt som behövs är uppfinningen ”USB Typewriter”.
NYHETER

Nu är den här – hybriden mellan en skrivmaskin och en dator.

Som vi har längtat?

– Jag skulle gärna prova en, men säkert slänga den efter en vecka, skrattar Jan Guillou och knattrar vidare på sin skrivmaskin.

Någon som nostalgiskt minns de tunga skrivmaskinstangenternas knarr och plinget när det var dags för en ny rad?

Det hoppas amerikanen Jack Zylkin vars uppfinning ”USB Typewriter” ser ut som ett skämt men fungerar. Han kan koppla ihop i princip vilken gammal skrivmaskin som helst med en PC, Mac eller till och med en iPAD.

Att det finns något magiskt kring knattret från en traditionell skrivmaskin, skriver inte minst författaren och journalisten Jan Guillou under på. Han har aldrig gett efter för någon dator.

Guillou tveksam

– Jag har hört talas om den där nyheten men eftersom det är en så liten marknad tänker jag att det är förenat med en massa fel, säger han.

När Aftonbladet når Guillou sitter han i sitt sommarhus – och skriver.

– Jag renskriver en mycket stor roman, första ledet i en berättelse om Europa under 1900-talet. Den kommer 7 september.

Garanterat maskinskriven.

– Det har ingenting med teknofobi att göra utan det är bara intränad mekanik. Man kan inte lära en så gammal hund att sitta. Om jag sätter mig vid en dator ligger tangenterna annorlunda. Slår jag ner ett a blir det tre a:n. Det väcker för mycket irritation hos mig för att kunna fungera intellektuellt.

”Flyktigt intresse”

Hustrun Ann-Marie Skarp intygar att den gamla hund-teorin stämmer.

– Jag visade honom en bild på en sådan maskin för ett tag sedan. Han ägnade den ett mycket flyktigt intresse, kan jag berätta, skrattar hon.

ARTIKELN HANDLAR OM