Doktor Död förd till sjukhus i USA

Foto: AP
Jack Kevorkian under Emmygalan i Los Angeles i augusti förra året.
NYHETER

Jack Kevorkian – känd som Doktor Död – har lagts in på sjukhus.

Mannen som uppges ha hjälpt 130 personer att ta sitt liv vårdas för njurproblem och lunginflammation.

– Läget är inte allvarligt, men det är inte bra, säger Jack Kevorkians advokat Mayer Morganroth till AFP.

Den 82-årige läkaren fördes akut till sjukhus i Detroit i onsdags natt, för andra gången på några veckor. Han ska ha drabbats av njurproblem och dessutom fått lunginflammation.

”Klarar sig okej”

– Han är trött och mår ganska dåligt, men han klarar sig okej och gör så gott han kan, säger advokaten.

Kevorkian är en av världens mest kända förespråkare för aktiv dödshjälp, och upger att han hjälpt så många som 130 personer att avsluta sina liv.

1999 började han avtjäna ett åtta år långt fängelsestraff efter att ha dömts för mord då han hjälpt en man att dö. Kevorkian hade själv filmat när han injicerade den dödliga dosen droger i patienten, och skickade filmen till tv-kanalen CBS program 60 Minutes.

Filmen blev en av åklagarens viktigaste bevis när Kevorkian sedan dömdes.

Två stater har dödshjälp

Kevorkian frigavs 2007 och inledde ett försök att ta en plats i den amerikanska kongressen – något han misslyckades med. Däremot har både staten Orgegon såväl som Washington i USA inrättat lagar som tillåter personer i palliativ vård att få hjälp att avsluta sina liv. 525 personer i Oregon och 135 i Washington ska ha dött efter att ha fått dödliga doser medicin sedan lagen tagits i bruk.

Han uppmärksammades tidigare under 90-talet för sina ”självmordsmaskiner” som skulle hjälpa personer att själva ta sina liv.

ARTIKELN HANDLAR OM