Spelade in – allt

Maffiabossens livvakt: Vi blir alltid misstrodda

Foto: Foto: MATTIAS CARLSSON
MYCKET LITE HAR SLÄPPTS Kontakterna mellan livvakten Daniel Webb, den utpekade maffialedaren Milan Sevo och kungens vänner var många. Det fanns tydliga instruktioner om hur de tiotals miljonerna skulle föras över. När kungens vänner insåg att festbilderna på kungen och kvinnorna inte utgjorde något hot försökte de radera spåren. Men allt fanns inspelat – och hittills har bara en bråkdel offentliggjorts.
NYHETER

När kungens vänner insåg att bilderna inte utgjorde något hot försökte de sopa igen spåren.

Men alla kontakter med maffiabossen Milan Sevo och hans livvakt Daniel Webb fanns inspelade.

– Vi tänkte inte bli utmålade som oseriösa, säger Webb i boken ”Den svenske gudfadern”.

Foto: Foto: IBL BILDBYRÅ
Kungens nära vän Anders Lettström träffade Daniel Webb vid upprepade tillfällen och förhandlade om att köpa loss bilderna, enligt nya boken ”Den svenske gudfadern”. Här syns Lettström (till höger) tillsammans med kungen och vännerna Aje Philipson och Noppe Lewenhaupt.

Kontakterna mellan den utpekade maffialedaren Milan Sevo, hans livvakt Daniel Webb och kungens vänner med Anders Lettström i spetsen var många och innefattade tydliga instruktioner – bland annat hur de tiotals miljonerna skulle föras över.

Vid ett första möte med fem av kungens vänner och deras kroatiske kontaktman på en japansk lyxkrog i Zagreb fick Sevo och Webb veta att sällskapet var intresserade av att köpa besvärande bilder som den forne porrklubbsägaren Mille Markovic hotade med att publicera.

”Avslöjade rubbet”

Sevo och Webb bestämde sig för att acceptera uppdraget och samtidigt för att dokumentera alla kommande kontakter.

– Av erfarenhet vet Milan och jag att vi, fotfolket, är de som alltid får bära hundhuvudet och bli misstrodda, säger Webb i boken ”Den svenske Gudfadern” som släpps i dag.

Den 9 november 2010 steg Daniel Webb in på Oscarsteatern i Stockholm där Anders Lettström är styrelseordförande.

Lettström la alla korten på bordet.

– Han hoppade fram och tillbaka om olika fester, om Säpokillar som hade varit med och festat, han pratade om andra kungligheter, om affärsmän och deras böjelser. Han avslöjade rubbet, säger Webb i boken.

Försökte pruta

Dagen efter tog han kontakt med Mille Markovic och på ett gatukök i en Stockholmsförort lämnade Markovic sitt bud som var i mångmiljonklassen.

Anders Lettström ska ha gett beskedet att han och de övriga var beredda att betala om de fick bevis på att bilderna existerade.

I boken berättar Daniel Webb hur Markovic visar upp festbilder på kungen och hans vänner tillsammans med kvinnor. Bara de sista överföringsdetaljerna skulle arrangeras för att affären skulle gå i lås. Men när materialet presenteras för Lettström och övriga finansiärer försöker de pruta.

– Jag sa åt dem att det inte var schyst, att Markovic nu skulle tro att Milan och jag inte var seriösa, säger Webb.

”Ville rädda sitt eget skinn”

Kungens vänner ska i det här läget ha försökt distansera sig från Milan Sevo och Webb, genom att presentera ett formellt kontrakt där det angavs att uppdraget endast gick ut på att ta kontakt med Mille Markovic för att fråga vad han hade för material.

Daniel Webb är övertygad om att det bara hade ett enda syfte:

– För att rädda sitt eget skinn om vi skulle gå ut och berätta om våra möten med dem.

Men kungavännerna hade inte räknat med det omfattande inspelade materialet – varav endast en bråkdel än så länge har offentliggjorts.

FAKTA

”Kungen måste ta sitt ansvar”

■ ■ Spelar det någon roll vilka vänner Sveriges statschef omger sig med?

■ ■ Vad borde hovet göra nu?

■ ■ Aftonbladet lät tre experter ge sin syn på den senaste kungaskandalen.

Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap:

– Vi vet inte om kungen har varit informerad om att hans lekkamrater gjort det här. Men det är klart att det är dåligt omdöme att leka med pojkar som gör så och som går på sådana här klubbar.

– Hans lekkamrater inger inte förtroende.

– Det är klart att det spiller över på kungahuset. Det påverkar förtroendet för monarkin, men det här kommer inte att innebära slutet för monarkin även om det finns opinionsundersökningar som tyder på att förtroendet minskar.

Patrik Åkesson, ordförande Rojalistiska föreningen:

– Är det någon vidare sanningshalt i det som sägs nu så tycker jag inte att det är bra. I sådana fall tycker jag att kungen borde ta sig en rejäl funderare på vilka som är hans verkliga vänner. Jag förstår att drottningen inte är särskilt road av kungens gamla kompisar alla gånger.

– Kungen måste ta sitt ansvar för ämbetet och fundera ”Är det här bra vänner jag har?”. Det måste han absolut göra.

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare:

– Det är synnerligen olämpligt att ha gamla polare som har kontakt med den undre världen. För de brottsoffer som fått ett livslångt lidande till följd av gangstermetoder så måste det kännas väldigt egendomligt att ha en statschef som har vänner som är beredda att agera och handla med grovt kriminella.

– Nu går det inte bara att vända blad, nu utgår jag från att drottningen tar sin make i hampan.

Sammanställning: Josefin Berglund och Kristina Edblom

ARTIKELN HANDLAR OM