Inga utomjordingar – utan ryska spioner

1 av 3 | Foto: National Archives
Ryskt spionplan – eller UFO? Det här planet uppges ha kraschat i Roswell 1947.
NYHETER

Det var inga rymdgubbar som landade i Roswell, New Mexico, 1947.

Det var Stalin.

Kanske, i alla fall.

Om man tror på nya boken ”Area 51”.

Är det så att verkligheten överträffar dikten?

Åtminstone verkar det vara på det viset i den nyutkomna boken ”Area 51”, skriven av Annie Jacobsen.

Skickade av Stalin

Enligt boken var det inte alls utomjordingar som kraschlandade på jorden den 5 juli 1947, några mil norr om Roswell i den amerikanska delstaten New Mexico.

I stället var det ett sovjetiskt spionplan, utskickat av Josef Stalin.

Författaren skriver att planet var fyllt av speciellt framtagna piloter, som alla såg märkliga ut och var i barnstorlek. Jacobsen hävdar att Stalins plan med planet var att skapa panik i USA.

Fick idén via radio

Men det bli ännu konstigare, ju längre man kommer i boken.

USSR:s ledare ska tydligen ha hört ”Världarnas krig” som radiopjäs och blivit inspirerad av den panik som sändningen orsakade. Människor som inte förstod vad de lyssade på trodde att världen verkligen övertagits av utomjordingar och Stalin tyckte, enligt Annie Jacobsen, att detta var en kanonidé.

Mengele byggde

Och därför ska han alltså ha letat i arkiven och hittat några konstiga, alienliknande figurer som nazisternas ”Dödsängel” Josef Mengele tagit fram åt Sovjet innan krigets utbrott. De här figurerna har sedan placerats i planet, som fjärrstyrdes in i den amerikanska öknen där planet kraschade.

Allt för att skapa kaos och panik.

Stor uppmärksamhet

Men är då något av det här sant?

Ingen vet.

Och eftersom alla dokument som har med Roswell att göra är hemligstämplade är det svårt att både bevisa och motbevisa Annie Jacobsens tes.

Men klart är i alla fall att den nya boken fått otrolig uppmärksamhet. Sökningen efter orden ”Area 51 book” på den amerikanska sökmotorn Yahoo ökade explosionsartat – med 3 000 procent – dagen efter att boken släpptes. Och kvinnan som har författat den är till vardags en respekterad journalist, som skriver för Women's Wall Street och mestadels fokuserar sina artiklar kring ekonomi, finansfrågor och terrorism.

Boken har recenserats av både Time Magazine och New York Times som ändå ger den hyggliga recensioner.

FAKTA

Roswell

Roswellincidenten är en av de mest omskrivna UFO-händelserna någonsin.
 

Även om det finns olika versioner av vad som hände så är den mest utspridda att en farkost bemannad av utomjordiska varelser kraschlandade på jorden. Enligt myten skall farkosten ha tagits om hand av USA:s försvarsdepartement och/eller CIA som sedan mörklagt hela saken.

Den officiella förklaringen från USA är att en hemlig spaningsballong (Project Mogul) kraschat norr om Roswell efter ett åskväder.

ARTIKELN HANDLAR OM