Väpnat rån mot auktionsfirma

Slog till mitt i lunchrusningen

NYHETER

En auktionshall mitt i centrala Stockholm rånades under vid 12-tiden i dag.

Det var fullt med folk i visningsrummet när rånarna stormade in.

– De slog sönder smyckesmontrarna och rafsade åt sig så mycket de kunde, säger ett ögonvittne.

Rånarna slog till mot Stockholms auktionsverk mitt under en pågående visning. Ett 50-tal personer uppges ha befunnit sig i lokalen när de två maskerade män kom inrusande.

– De skrek åt oss att lägga oss ner, säger ett vittne.

Med tillhyggen krossade rånarna montrarna och plockade på sig smycken.

– De bar sig så klumpigt åt så de fick inte med sig så mycket. Larmet gick ju mer eller mindre direkt, så de blev säkert stressade av det, säger vittnet.

På den pågående visningen finns bland annat tavlor av Anders Zorn, Bruno Liljefors, Carl Fredrik Hill och Carl Larsson. Bland tavlorna finns en Zorn-tavla värderad till 8 miljoner kronor.

Blev inlåsta

När rånarna efter en stund lämnade lokalen spärrades utgångarna till butiken. Enligt uppgift blev de skärrade kunderna inlåsta tills de kunde släppas ut bakvägen av polisen.

Ingen människa skadades i samband med rånet.

– Det är oklart vad de kom över, säger Ulf Lindgren på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Efter rånet försvann rånarna i en röd bil. De lämnade en väska utanför entrén som nu undersöks av polisens bombtekniker.

Området runt byggnaden har spärrats av.

Efter drygt en timme hittades rånarnas flyktbil med en väska i vid Nybrogatan.

"Den kvarlämnade väskan innehöll endast skrot", skriver polisen på sin hemsida.

"Ta mig till guldet"

Ett vittne som TT talat med befann sig på auktionshallen för att titta på föremålen inför auktionen. Det var väldigt mycket folk i visningsrummet, mest äldre.

– Jag hör röster, sen kommer en kille inrusande och tog tag i en vakt och skrek: Ta mig till guldet, ta mig till guldet! och så fick vakten en pistol i ryggen, säger kvinnan och fortsätter:

– Det var ingen cool typ, utan hysterisk, det hörde man på rösten. Det var läskigt. Han skrek: Jag skjuter, jag skjuter dig i huvudet!

Hon berättar att övrig personal slängde sig på golvet och låg under borden. Själv försökte hon gömma sig bakom en skärm. Sen hörde hon höga smällar när rånaren slog sönder monterglas. Hon uppfattade det som att rånaren hade något vitt lindat runt huvudet som maskering.

Hon uppskattar tiden som rånet varade till några minuter. När polisen kom fick de som var kvar i lokalen gå ut via något slags personalutgång, inte genom entrén där rånarna placerat ett misstänkt föremål.

ARTIKELN HANDLAR OM