Återföreningsfesten var bluff – kvinna lurade 15 klasskamrater

NYHETER

Den 25-åriga kvinnan skulle arrangera en återföreningsfest för sina klasskamrater.

15 av dem gav henne pengar – som hon använde till annat.

Kvinnans klass gick ut nian i en skola i Sundsvallstrakten för tio år sedan. Många av klasskamraterna var vänner på Facebook och diskuterade i början av året hur de skulle fira jubiléet.  De bestämde att de skulle ha ett kalas i en festlokal i det lilla samhället.

Kvinnan tog på sig att arrangera festen och att boka hotellrum åt dem som behövde övernattning.

Kalaset uteblev

Hon samlade in mellan 350-400 kronor från 15 av klasskamraterna, som satte in pengarna på kvinnans konto.

Men det blev aldrig någon fest. När datumet för kalaset närmade sig skrev hon på Facebook att kronofogden hade rensat kontot på pengar. Flera av klasskamraterna kontaktade kronofogden – som inte hade lagt beslag på några pengar. När de konfronterade 25-åringen med uppgiften sade hon att hon inte ”hade tid” att prata om det. Då anmälde klasskamraterna 25-åringen till polisen.

”Orkade” inte betala tillbaka

Under förhör med kvinnan sade hon att hon hade råkat använda festpengarna av misstag. Hon hade tänkt betala tillbaka men hade det knapert ekonomiskt, men när hon blev polisanmäld ”orkade” hon inte.

Nu åtalas kvinnan för förskingring, men förnekar brott. Åklagaren kräver att kvinnan betalar tillbaka det hon samlat in från klasskamraterna – totalt 5 800 kronor – plus ränta.