IMF-chefen övervakas dygnet runt

Foto: NY Daily Press/Getty Images/All Over Press
Dominique Strauss-Khan tvingades under sin tid i fängelset bära speciella kläder som inte kan användas för att begå självmord.
NYHETER

Dygnet runt-bevakning, anti-självmordskläder och en cell på 12 kvadrat. Dominique Strauss-Kahns tid i häktet är allt annat än glamorös.

Nu har den forne IMF-chefen släppts mot borgen – men även om han döms för sexbrott kan han få en rejält tilltagen fallskärm.

Han hade ett av de mest prestigefulla jobben inom finansvärlden. Nu ser fallet ut att bli långt och landningen hård för Dominique Strauss-Kahn. Han har fått lämna sin direktörspost på Internationella valutafonden IMF och riskerar 25 år i fängelse.

Får flytta i dag

Sedan han greps och häktades i söndags har Strauss-Kahn varit inlåst på ökända Riker's Island-fängelset i New York. I häktescellen har han haft det spartanskt. Han har bevakats dygnet runt och bott i en 12 kvadratmeter stor cell. För att minimera självmordsrisken har han dessutom, enligt brittiska tidningen the Sun, fått bära speciella anti-självmordskläder.

I går beslutade dock häktningsdomaren att IMF-chefen ska slippa skaka galler i väntan på rättegången – mot en borgensumma på 6,5 miljoner kronor. I stället får Strauss-Kahn bo i ett hotellrum eller en hyrd lägenhet.

Men även där blir säkerheten hög. Han kommer att övervakas med en elektronisk fotboja och får inte lämna lägenheten annat än för att kunna närvara vid rättegången.

Tilltagen fallskärm

Det är praxis att avgående chefer inom finansvärlden får ut ett rejält avgångsvederlag. Dominique Strauss-Kahn, som i onsdags meddelade att han säger upp sig på IMF, är inget undantag. Enligt ABC News kan han kvittera ut en fallskärm på omkring två miljoner kronor – oavsett om han döms för sexbrotten eller ej.

Dominique Strauss-Kahn misstänks för flera sexbrott mot en hotellstäderska. Enligt åklagaren tvingade han kvinnan till oralsex och ska även ha försökt genomföra en fullbordad våldtäkt.

ARTIKELN HANDLAR OM