Här kontaktar påven rymden

Hade direktkontakt med 12 astronauter

Foto: SCANPIX
Påven har direktkontakt med astronauter i rymden.
NYHETER

Kanske upplyste han astronauterna om att jorden klarat sig från undergång.

Klart är att påven önskade rymdgänget lycka till.

Samtalet är den första – bekräftade – påvliga kommunikationen med himlen.

Från ett rum på Vatikanen hade påve Benediktus XVI ett samtal direkt med rymden när han pratade med de 12 astronauter som cirkulerar kring jorden.

Blev filosofisk

Påven själv uttryckte det som ett ”extraordinärt” samtal, där han bland annat önskade stationen Endeavours astronauter en säker hemfärd när de väl ska fara mot jorden igen.

Något filosofisk blev den katolska kyrkans ledare också under samtalet.

– Det måste vara uppenbart för er hur absurt det är att vi alla som lever tillsammans på jorden fortsätter att slåss och döda varandra, sa han till astronauterna.

Hälsade till Mark Kelly

Påven passade också på att ge en särskild hälsning till Mark Kelly, vars fru Gabrielle Giffords sköts i huvudet under en vansinnesattack för fyra månader sedan.

– Jag vet att Mark Kellys fru föll offer för en allvarlig attack, och jag hoppas att hennes hälsa fortsätter att förbättras, sa han enligt AP.

Den amerikanska politikern ådrog sig livshotande skador, men kunde ändå närvara när hennes man sköts upp i rymden förra måndagen.

Under det 18 minuter långa samtalet började 84-årige Benediktus också skratta vid ett tillfälle då en av astronauterna började sväva uppåt, och innan de lade på vinkade han till de amerikanska, italienska och ryska besättningsmännen.

ARTIKELN HANDLAR OM