Dagens namn: Ulrika, Ulla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Säpo stoppade CIA-operation

Spanade på misstänkta terrorister utan rätt

USA:s ambassad i Stockholm.   USA:s ambassad i Stockholm. Foto: Jonas Bilberg

USA har genomfört terroristspaning i Sverige – utan godkännande från svenska myndigheter.

CIA-agenterna upptäcktes när Säpo bedrev egen terroristspaning och Säpo reagerade kraftfullt mot USA, skriver Svenska Dagbladet.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har på egen hand bedrivit terroristspaning på svensk mark, men valde att inte informera vare sig Säpo eller regeringen.

Upptäcktes 2009

Hur länge det pågått vet ingen, men det uppdagades 2009 när Säpo spanade mot misstänkta terroristkretsar i Sverige och upptäckte att två andra personer gjorde detsamma, skriver SvD.

Vid kontroll kom man fram till att det rörde sig om två amerikanska agenter som inte deklarerats för svenska myndigheter, som annars är kutym.

USA hade inte på något sätt meddelat att man bedrev spaningsverksamhet, eller berättat att man hade intresse av terroristkretsarna i Sverige.

När Säpo fick reda på sanningen framförde man en stark protest mot CIA:s stationschef i Sverige – och de två agenterna skickades genast hem.

– Säkerhetspolisen satte med eftertryck stopp för den amerikanska operationen, säger en källa till SvD.

Säpo vill inte kommentera

CIA valde också att plocka hem stationschefen från Sverige och ska ha ersatt honom med en person med ”mer sofistikerad framtoning”. Enligt SvD ska saken därför anses vara utagerad från svensk sida.
Säpo har inte velat bekräfta uppgifterna.

– Vi har inga ytterligare uttalanden att göra annat än det Anders Danielsson redan har gjort. Det vill säga att vi kommenterar aldrig pågående, historiska, planerade eller påstådda operationer, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo, till Aftonbladet.

Får konsekvenser

Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp kommer USA:s agerande att få följder för de många som varit inblandade

– Att bedriva spaning mot svenska medborgare är allvarligt. Det får konsekvenser. Dels leder det till allvarliga samtal. Dels kan det leda till att sambandschefen för CIA eller annan ambassadspersonal får gå och att de sätts i ”kylboxen” ett tag, säger han.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet