Kaptenen var inte i cockpit

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Svenska Christine Badre Schnabl, 34 hennes son Philippe, 5 var tillsammans med Laura Rahal, 27 med på planet som störtade över Atlanten 2009.
NYHETER

LONDON. Information från svarta lådan: Kaptenen, som var ansvarig för flygningen, var inte i cockpit när Air France-planet stötte på problem.

På inspelningar hörs Marc Dubois, 58, rusa in när planet är mitt i ovädret.

– Han gav båda andrepiloterna instruktioner för att rädda planet, säger en källa till tyska Der Spiegel.

De nyligen återfunna svarta lådorna med inspelningar från cockpit håller på att analyseras av experter på den franska luftfartsmyndigheten.

Enligt en källa som tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel varit i kontakt med visar informationen att piloten Marc Dubois inte var i cockpit när det Air France-planet flög in i ovädret över Atlanten och störtade för två år sedan, skriver Daily Mail.

Flög inte rakt in i oväder

Tvärtemot vad som tidigare har trotts flög planet däremot inte rakt in i ovädret som andra flygplan såg till att undvika.

Information från de båda svarta lådorna som hämtats upp från havets botten visar att besättningen försökt att skapa en flygrutt som skulle ta dem runt ovädret.

– Det finns inga indikationer på att de råkade ut för ökande turbulens, säger källan till Der Spiegel.

Skadade hastighetsmätningen

Däremot skadade iskristaller orsakade av det dåliga vädret en vital del av flygplanets hastighetsmätning, det så kallade pitot-röret.

När röret slutade fungera lyfte planet plötsligt och brant. Det kan ha orsakat motorstopp och fått planet att krascha.

ARTIKELN HANDLAR OM