Den unga polischefen har sökt asyl i USA

"Rädslan kommer aldrig att försvinna"

Foto: AP
Strax efter att Marisol Valles Garcia fått jobbet som polischef i Praxedes G Guerrero nära Ciudad Juarez i Mexiko patrullerade militären gatorna. Staden var tidigare en lugn jordbruksort tills två rivaliserande gäng, Juarezs och Sinaloas knarkkarteller började slåss om kontrollen över staden och landsvägen.
NYHETER

21-åriga Marisol Valles Garcia tog jobbet ingen annan ville eller vågade ta – som polischef i det narkotikadrabbade norra Mexiko.

Efter bara några månader försvann hon och hennes familj.

Nu visar det sig att de sökt asyl i USA efter allvarliga hot.

– Det jag upplevt är en skräck som kommer att sitta i för alltid.

Foto: AP
Marisol Valles Garcia.

När den unga kriminologistudenten Marisol Valles Garcia i oktober i fjol tackade ja till jobbet som polischef i den lilla mexikanska staden skapade det rubriker världen över.

Den lilla staden är en av de värst drabbade av de mexikanska drogkartellernas blodiga krig, som bara i fjol skördade minst 15 000 offer.

"En vacker tanke"

Borgmästarens kansli konstaterade att "Marisol Valles Garcia var den enda person som tackade ja till jobbet". Flera poliser och en tidigare borgmästare i staden har mördats i det pågående knarkkriget och jobbet var milt sagt ett högriskjobb.

Men den unga kvinnan hade ambitioner och mod och tog sig an uppgiften inför världens ögon.

– Det var en vacker tanke. Det var därför jag tackade ja till jobbet. Vi ville återupprätta folks förtroende för polisen, säger Marisol Valles Garcia till CNN i dag.

Tog sig över gränsen

Så, i mars i år, försvann hon spårlöst från sin post och hela hennes familj med henne. Länge visste man inte om det var frivilligt eller om kartellerna låg bakom det plötsliga försvinnandet.

Nu har det visat sig att Marisol Valles Garcia flytt till USA efter upprepade hot.

De tog sig över gränsen till Texas utan att packa en enda väska.

Nu befinner de sig i El Paso, Texas där de väntar på besked om de får stanna kvar i landet.

– Jag kom hit för den säkerhet som mitt land inte kan erbjuda mig. Rädslan kommer aldrig att försvinna. Det jag upplevt är en skräck som kommer att sitta i för alltid, säger Marisol Valles Garcia till CNN:s reporter.

"Är en trofé"

Hennes advokat är säker på att hon kommer att mördas om hon återvänder.

– Hon är en trofé för kartellerna. Hon representerar den vanliga människan som fått nog och säger "aldrig mer", säger Carlos Spector.

Hoten började bara några veckor efter att hon tog jobbet som polischef säger hon till CNN.

Först ringde en man som ville övertala henne att börja jobba för "båda sidorna". Han gav henne det i Mexiko välkända valet "plata o plomo" – silver eller bly.

I klartext: ta emot mutor eller dö.

Marisol Valles Garcia sa nej till att mutas.

I stället anställde hon 13 kvinnliga poliser som jobbade utan vapen. Hon förstod att hon med sin lilla poliskår inte kunde kriga mot de mäktiga drogkartellerna, istället planerade hon att jobba förebyggande, att med sin kvinnliga polisstyrka uppmuntra barn att gå i skolan och ensamstående mödrar att hitta fast jobb.

– Vi försökte hjälpa de människor som drogkartellerna annars rekryterar från. De gillade nog inte det.

"Vi gav lite hopp"

Men trots det hade hon inte räknat med att hoten skulle driva henne ut ur hennes hemstad, säger hon.

– Jag trodde att vi var tydliga med att vi fokuserade oss på sociala frågor. Vi planerade inte att attackera drogkartellerna. Det lät vi den federala polisen sköta.

Men hoten fortsatte att komma med oförminskad styrka. Några dagar innan flykten tog de en väldigt allvarlig ton. Även hennes mammas hus började bevakas av okända män.

Till slut kände Valles Garcia sig tvungen att fly tillsammans med hela sin familj.

Strax efter att familjen kommit fram till Texas fick de höra att några män hade sökt igenom Marisol Valles Garcias mammas hem.

Hon säger att hon känner sig fullständigt förkrossad över att ha behövt lämna sitt hemland och det arbete hon brinner för.

– Men vi gjorde åtminstone lite skillnad, gav folk lite hopp, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM