Regeringen öppnar för möte med Antonov

Maud Olofsson redo att diskutera Saabs framtid med den omstridde affärsmannen

Vladimir Antonov.
NYHETER

Efter Saabs problem med kinesiska investerare – nu sträcker svenska regeringen ut en hand till Vladimir Antonov.

Ett möte mellan Maud Olofsson och den omstridde affärsmannen planeras.

– Allt sker på hans initiativ, säger näringsdepartementets presschef Håkan Lind.

Den ryske finansmannen Vladimir Antonov väntar fortfarande på att bli godkänd som ägare i Spyker och därmed kunna tillföra Saab viktigt kapital.

I ett led i det arbetet skickade han i torsdags ett brev till svenska näringsdepartementet, uppger tidningen TTELA.

"Om det skulle vara så att den svenska regeringen känner några som helst tvivel eller någon osäkerhet vad gäller mig personligen eller mina långsiktiga avsikter gällande Saab är det avgörande för mig att få möjlighet att diskutera mina motiv, planer och resurser öga mot öga", skriver Antonov i brevet.

"Inget emot"

Och regeringen går nu med på att hålla ett möte med affärsmannen.

– Vi har inget emot att träffa honom. I första hand blir det näringsminister Maud Olofsson som får diskutera ägarrollen med honom, säger näringsdepartementets presschef Håkan Lind till Aftonbladet.

Håkan Lind säger att mötet sker helt på Antonovs initiativ och att det inte påverkar processen att få Antonov godkänd som ägare.

– Som vi ser det är det ett förutsättningslöst möte från Antonov. Han vill informera oss om sin syn på Saab och vi ser ingen anledning till att tacka nej.

GM och EIB avgör

Regeringen står fortfarande fast vid att det är GM och Europeiska investeringsbanken, EIB, som avgör om Antonov ska godkännas som ägare.

– Deras beslut ligger till grund för vårt. Om de säger ja ser vi ingen anledning att inte fatta ett snabbt positivt beslut, säger Håkan Lind.

I dag inledde också Saabs kinesiska partner Pang Da diskussioner med de kinesiska myndigheterna för att få tillstånd till investeringen i Saab och Spyker, skriver Spyker i ett pressmeddelande uppger TT.

Riksgälden har fått ansökan

Den formella processen för att Pang Da ska få köpa in sig i Spyker Cars har dragit i gång även i Sverige. Pang Da har nu lämnat in en ansökan till Riksgälden om ägarprövning skriver Göteborgs-Posten på nätet.

ARTIKELN HANDLAR OM