18 års fängelse för hedersmord på Jian

18 års fängelse. Hovrätten fastställde i dag tingsrättens straff. Subhi Othman, 62, ska avtjäna 18 års fängelse för mordet på Jian, 21.
NYHETER

Subhi Othman, 62, högg ihjäl sin adoptivdotter Jian, 21, med 53 hugg.

Orsaken: han ansåg att hon satt hans heder på spel.

Nu ger även hovrätten mannen 18 års fängelse för hedersmordet.

Levde för sin son. Jian, 21, knivmördades i november. Pappan har angett heder som motiv. Jian var skild, anklagades för otrohet och hade nyligen genomgått en vårdnadstvist. Enligt vänner var hon isolerad och hårt hållen av familjen, men Jians bröder tar avstånd från pappan och ger en annan bild. ”Det var hennes liv, vi har inte tvingat henne till något”, säger storebrodern Rushdi till Aftonbladet.

Klockan var strax innan nio den 15 november i fjol då 62-årige Subhi Othman knackade på en fönsterruta till polisstationen i Katrineholm.

Han var nedblodad och hade tre knivar och en plastpåse med packning med sig.

Sa att han dödat Jian

Till poliserna sa han att han precis dödat sin dotter och var kroppen kunde hittas.

När polisen kom till platsen fann de småbarnsmamman Jian, 21. Hon låg i fosterställning i trapphuset till den lägenhet där hon bodde.

Hon hade huggits till döds med 53 knivhugg.

– Ja, jag har dödat henne. Tack och lov. Tack gode gud, sa han i det första förhöret.

Den 21 mars dömdes Subhi Othman av Katrineholms tingsrätt till 18 års fängelse. I dag fastställdes domen av Svea hovrätt.

"Försvarade min heder"

Hovrätten anser att dådet var så brutalt att domen borde vara livstidsfängelse. På Jians kropp hittades avvärjningsskador och Othman själv har sagt att hon ropade "Nej pappa" när han börjkade hugga.

Men hovrätten har vid straffmätningen ändå tagit hänsyn till att mannen lidit men av att bli utvisad.

Othman har sagt att han planerade dådet i två veckor och att han gjorde det helt ensam. Han har gett som skäl till mordet att Jian hade "fläckat hans heder".

– Jag försvarar min heder. Hon har fläckat min heder som levande, men jag respekterar henne när hon är död.

ARTIKELN HANDLAR OM