Boende vid Grímsvötn svårt drabbade

Bönder fångna i sina egna hem

1 av 13
NYHETER

Dag har förvandlats till natt i områdena kring Grímsvötn.

Bönderna kan inte gå ut och deras djur dör.

Familjer evakueras nu för att barnen ska slippa andas in askan.

Sedan den isländska vulkanen Grímsvötn började spy ut aska på lördagskvällen har en plym av glas-, is- och metallpartiklar skymt solen i närområdet.

I byn Kirkjubaejarklaustu, som är helt avspärrad, ser de boende varken himlen eller molnen.

På marken är sikten bara några meter.

"Läget extra svårt"

På gårdarna sitter bönder som fångar i sina egna hem. De flesta har inte hunnit få in djuren.

Fåren irrar runt i mörkret och de yngsta lammen har små chanser att överleva.

– Det är jobbigt för bönderna, det är andra året i rad nu som detta händer. Fåren är ute på bete och de har precis fått lamm, vilket gör läget extra svårt, säger man på turistinformationen i Reykjavik.

Även andra djur kan drabbas.

– Vilda djur och fåglar kan också få stora problem av askan om de inte lyckas fly från området, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Evakueras västerut

Räddningspersonal delar ut mat i byarna. Samtidigt har familjer börjat evakueras västerut för att barn inte ska andas in askan.

Eftersom Grímsvötn ligger under Europas största glaciär, Vatnajökull, räknar man också med översvämningar, så kallade jökellopp, i området – även om man inte tror att vattenflödena blir lika stora som de till exempel var vid ett utbrott 1996.

Men det kan ändras snabbt.

– Om aktiviteten flyttar sig till ett område där det finns mer vatten kan det bli mycket stora översvämningar, säger Reynir Bödvarsson.

FAKTA

KRAFTIGASTE UTBROTTET SEDAN 1934

■ ■ Grímsvötn är Islands mest aktiva vulkan.

■ ■ Den har nu sitt största utbrott sedan åtminstone 1934.

■ ■ Vulkanen har erupterat minst 60 gånger sedan Island befolkades.

■ ■ Även om det här utbrottet är ovanligt kraftigt, är askan som den spyr ut grovkornig, vilket gör att den faller snabbare ner mot marken och inte sprids lika lätt med vinden som om den hade varit finkornig.

■ ■ Askan består till stora delar av glas – små magmadroppar som stelnat när de kylts av i luften. Partiklarna skiljer sig inte så mycket från fönsterglas och består främst av kiseldioxid men innehåller även oxider av till exempel aluminium, järn, natrium och kalium.

ARTIKELN HANDLAR OM