”Qviberg ansvarig för HQ:s sjabbel”

Mats Qviberg kommer att krävas på skadestånd - beviljas inte ansvarsfrihet

NYHETER

Mats Qviberg beviljades inte ansvarsfrihet för förvaltningen av HQ:s angelägenheter 2010.

Dessutom bifölls styrelsens förslag om att väcka talan om skadestånd mot honom.

Beslutet togs på bankens årsstämma i dag.

Mats Qviberg.

Skadeståndskraven mot finansmannen Mats Qviberg, 48, och en rad andra personer stod på agendan när aktieägarna i HQ AB, det tidigare moderbolaget till havererade HQ Bank, i dag samlades till årsstämma.

Utgången var oviss och Mats Qviberg själv krävde ansvarsfrihet för sjabblet i banken.

Bakslag för ägarna

Men stämman tycket annorlunda. Efter lunch meddelades att Mats Qviberg inte beviljas ansvarsfrihet.

Inte heller HQ:s tidigare vd:ar Mikael König och Stefan Dahlbo fick ansvarsfrihet beviljad.

Bakslag vad gäller ansvarsfrihet blev det även för tidigare styrelseledamöterna Thomas Erséus, Curt Lönnström, Johan Piehl och Pernilla Ström.

HQ-stämman biföll också styrelsens förslag om att väcka talan om skadestånd mot tidigare styrelseledamoten Mats Qviberg. 83,3 procent av deltagarna röstade för förslaget.

Det var i höstas som Finansinspektionen drog in tillståndet för banken efter att tradingverksamheten tagit så stora risker bankens överlevnad riskerats. Den 30 augusti försattes HQ Bank i likvidation av Stockholms tingsrätt.

Betalar till sig själv

En ny styrelse tillsattes med uppdrag att utreda vilka som bar ansvaret för slarvet i banken.

Om Qviberg även blir skadeståndsansvarig kan han tvingas betala skadestånd till sig själv, eftersom Qviberg med familj är de största ägarna i banken.

– Bolaget har drabbats av skada och nedsatt värde för ett sammanlagt belopp på 2,5 miljarder kronor, säger advokat Claes Lundblad, som på HQ AB:s uppdrag lett en utredning av turerna och överlämnat en rapport till stämman.

I detta belopp ingår 880 miljoner kronor i tradingförluster och cirka 330 miljoner kronor i vad Lundblad beskriver som olovliga utdelningar under 2008 och 2009.

Den stora tradingförlusten byggdes enligt Lundblad upp av att banken när de avslutade dåliga positioner intog nya riskfyllda positioner för att dölja tidigare förluster.

ARTIKELN HANDLAR OM