Bodström flaggar för en comeback

Här talar han ut om boken och framtiden

Foto: Foto: Dennis Pettersson
Hemvändare Till midsommar flyttar Thomas Bodström hem från USA. På presskonferensen i går gläntade han på dörren även för en annan slags återkomst.
NYHETER

Thomas Bodströms bok har väckt starka reaktioner inom Socialdemokraterna.

Men han vet fortfarande inte vad Mona Sahlin tycker.

– Vi har inte hunnit prata med varandra, säger Bodström.

Förre justitieministern Thomas Bodström lämnade politiken i höstas när han inte fick föräldraledigt från riksdagen. I går höll han presskonferens för att tala om nya boken ”Inifrån – makten, myglet, politiken” och efteråt var det få som trodde på att han verkligen stängt dörren helt till politiken.

Vad säger du om spekulationerna?

– I ena stunden är jag politiskt slut och i andra stunden ska jag bli partiledare. Jag tror att båda är fel. Jag tror att jag kan komma tillbaka, men det är ingenting jag tänker på och det är ingenting jag vill just nu.

Vad är syftet med boken?

– Mitt personliga syfte har varit att det är roligt att skriva, men jag hoppas också att det här kan leda till debatt efter en väldigt tråkig tid i Socialdemokraternas historia.

Vad tror du om den nya partiledningens förmåga att förnya partiet?

– Det kan vara en fördel att de som sitter där nu är de som har bromsat tidigare, så om de inser att de måste förändra partiet så kanske de verkligen har en chans. Det kommer inte att vara samma motstånd.

”Känner mig helt tom”

Till midsommar flyttar Thomas Bodström med familj hem till Sverige igen. Främst ska han fortsätta arbetet med sin advokatbyrå. Han har också fått jobberbjudanden som han inte vill kommentera.

Du nämner ord som ”debattör” och ”politisk kommentator”. Är det så vi kommer att se dig framöver?

– Jag tror att jag kommer att vara med i den politiska debatten till och från.

Har du någon ny bok på gång?

– Nej, jag känner mig helt tom den här gången. Det här har varit mitt litterära Vasalopp.

Näringslivet?

– Styrelseuppdrag tar jag gärna. Jag tycker att det är spännande, det är ganska likt politik och idrott: hela tiden utmaningar och svårigheter.

Vad kommer du att sakna mest från USA?

– Vänligheten, naturen och många nya vänner. Bara de här två dagarna i Sverige har jag slagits av skillnaderna. Man säger ju inte hej till varandra, man går bara förbi som man inte finns. Det känns jättekonstigt just nu.

Hur sov du i söndags?

– Ytterligare ett ålderstecken är att jag börjar få problem med jetlag, det har jag aldrig haft förut.

Finns det ingenting du varit orolig för eller personer du varit rädd att såra?

– Nej, faktiskt inte. Det har varit en process att skriva den här boken och det är så många som varit uppmuntrande. Det här är min bok och mina åsikter. Det är ingen som kan ta ifrån mig dem.

ARTIKELN HANDLAR OM