Hann inte fälla gren – flicka skadades svårt

Kommunen: ”Kan bara beklaga”

Foto: peter forslund
NYHETER

Kommunens parkavdelning var på väg för att såga ner den murkna grenen på förskolans gård.

Men den föll innan de hann fram.

Rakt i huvudet på en fyraårig flicka som fick svåra skallskador.

I fredags eftermiddag skickade personalen på förskolan Murgrönan i Örebro en felanmälan om en murken gren.

– Vi skickade anmälan vidare till tekniska förvaltningens park- och gatuavdelning som gjorde bedömningen att de skulle åtgärda grenen måndag eftermiddag. Men grenen föll ner innan dess under blåsten i måndags, säger Petter Arneback, chef för fastighetsverksamheten i Örebro kommun, till Aftonbladet.

Skadades svårt

Park- och gatuavdelningen hade kontaktats tidigare med anledning av trädet, men då handlade det bara om att grenar fallit ner och att förskolan bad kommunen att forsla bort grenarna.

Grenen föll ner vid 13-tiden i måndags och träffade ett av förskolebarnen. Flickan förlorade medvetandet en stund och fördes sedan med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Först trodde man inte att skadorna var allvarliga, men en röntgen visade att flickans huvud skadats svårt.

Petter Arneback säger:

– Jag kan bara beklaga, det här är en jättetragisk händelse. Vi kommer nu att se över rutinerna. Det ska bli enklare för verksamheter i kommunen att i felanmälan ange hur prioriterat ärendet är.

Krishantering

Rektor Maud Söljén har inlett en krishantering på skolan:

– Jag och en specialpedagog har funnits på plats både på tisdagen och onsdagen. Barnen har tagit det väldigt bra. De har varit nyfikna och diskuterat det som hänt, säger hon.

Som du ser det, har någon brustit i det här ärendet?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi anmälde trädet redan i höstas, men då var det inte för att vi trodde att en gren skulle rasa ner. Vi är ju bara lekmän och kunde aldrig förstå att något sådant här skulle inträffa, säger Maud Söljén.

Hela trädet togs ner i tisdags av park- och gatuavdelningen.

ARTIKELN HANDLAR OM