Askmolnet skapar oreda för Victoria och Daniel

Hovet: De tittar på att ta sig till Berlin med bil

NYHETER

Ovälkommet besök från Island skapar oro i kronprinsessan Victorias och prins Daniels minutplanerade program för besöket i Tyskland.

Vulkanaskan i luftrummet har slagit ut hundratals tyska flyg.

Därför tvingas de kungliga sannolikt att bila upp till Berlin.

Victoria & Daniel.

Victoria och Daniel ska hinna skaka många händer under sitt fyra dagar långa officiella besök i Tyskland. Nu har dock det isländska askmolnet satt käppar i det annars väloljade PR-hjulet.

Kan tvingas åka bil

Planen var att paret i dag skulle flyga vidare från München till Berlin i dag, men nu tvingas hovet leta alternativa färdsätt, enligt biträdande informationschef Annika Sönnerberg.

– De tittar nu på att ta sig dit med bil.

Missar lugn kväll

Onsdagens program, träff med bland annat entreprenörer och svenskkolonin, fortsätter som planerat enligt hovet. Däremot ser Victorias och Daniels egentid på hotellet ut att ryka på grund av askmolnet. De får räkna med att tillbringa drygt fem timmar i bil på motorvägen mellan München och Berlin.

– De har ett möte med först i morgon med förbundspresident Christian Wulff klockan 9, förklarar informationssekreterare Ulrika Näsholmen, som finns vid parets sida under besöket.

Vulkanutbrottet på Island har minskat i styrka men askmolnet som rör sig i sydostlig riktning över Tyskland fortsätter att ställa till problem.

Reinfeldt stoppas också

Tysklands största flygbolag Lufthansa räknar med att ställa in 150 avgångar under dagen på grund av askpartiklar, säger en talesperson till AFP enligt TT.

Det är därför oklart om statsminister Fredrik Reinfeldt kan flyga som planerat till den årliga ekonomiska konferensen som tyska Kristdemokraternas (CDU) arrangerar i Berlin på onsdagskvällen.

ARTIKELN HANDLAR OM