Begravda pyramider hittade i Egypten

Forskarna använde infraröda satellitbilder

Foto: AFP
Två av de nya fynden ligger i närheten av Saqqara i Egpten.
NYHETER

Det är som en kombination av George Lucas storfilmer Indiana Jones och Star Wars.

Forskare har hittat 17 begravda pyramider i Egypten – med hjälp av rymdarkeologi.

Med hjälp av infraröda satellitbilder tagna 700 kilometer ovanför jordens yta har forskare vid universitetet i Alabama hittat 17 pyramider, mer än 1 000 gravar och 3 000 bosättningar, som alla är begravda under jordens yta i Egypten. Det rapporterar BBC.

Hus i det antika Egypten byggdes av lerstenar som är mycket tjockare än jorden som omger dem, vilket gör att konturerna av hus, tempel och gravar syns på bilderna.

– När man ställs inför en stor fornlämning är det svårt att veta var man ska börja. Den nya tekniken gör att vi kan fokusera och sålla i vårt arbete, säger Sarah Parcak, som har lett det rymdarkeologiska arbetet vid universitetet i Alabama, till BBC.

"Varje arkeologs dröm"

De första utgrävningarna har bekräftat flera av fynden, inklusive två pyramider.

– Att gräva ut en pyramid är varje arkeologs dröm, säger Sarah Parcak.

Även om hon är förvånad över hur mycket hon och hennes team har hittat hittills tror hon att de senaste fynden bara är toppen av ett isberg.

– Det här är bara det som ligger nära jordytan. Det finns flera tusen platser till som Nilen har täckt med slam. Det här är bara början av den här typen av arbete, säger hon.

3 000 år gammalt hus

Men enligt Sarah Parcak var det inte någon av pyramiderna som var det mest intressanta fyndet.

– Det häftigaste var att besöka utgrävningarna av staden Tanis. De hade grävt ut ett 3 000 år gammalt hus som vi hade sett på satellitbilderna. Husets struktur matchade bilderna nästan helt perfekt. Det var en bekräftelse på att tekniken fungerar, säger hon.

Under revolutionen mot president Mubaraks regim tidigare i år plundrades flera välkända fornlämningar i Egypten. Nu planerar egyptiska myndigheter att använda den nya tekniken för att skydda landets dolda skatter i framtiden.

"Ledsen, Harrison Ford"

– På satellitbilderna kan vi se att en grav har plundrats och från vilken tid den härstammar. Sedan kan vi låta Interpol hålla utkik efter objekt från den tiden som är ute till försäljning, säger Sarah Parcak.

Hon hoppas att den nya teknologin ska göra ungdomar intresserade av arkeologi och att den ska vara till stor hjälp för arkeologer runt om i världen.

– Det här ger oss ett mycket större perspektiv på arkeologiska lämningar. Vi måste tänka större och det låter satelliterna oss göra. Ledsen, Harrison Ford. Vi har gått vidare från Indiana Jones, säger Sarah Parcak.

ARTIKELN HANDLAR OM