Våldtogs varje dag i nio månader

I dag dömdes hennes kidnappare

1 av 2 | Foto: GEORGE FREY/AFP
Elizabeth Smart kidnappades ur sin säng och fördes bort.
NYHETER

Elizabeth Smart var bara 14 när hon rövades bort och under nio månader systematiskt våldtogs av Brian Mitchell.

I dag dömdes hennes kidnappare till livstids fängelse.

Tidigt på morgonen den 5 juni 2002 vaknade Elizabeth Smart av en kall kniv mot strupen. Mannen som höll i den var Brian Mitchell, en lösdrivare som tidigare hade anlitats av Elizabeths familj för att kratta löv och laga en läcka. Han beordrade henne att vara tyst och följa med. I sängen bredvid låg hennes nioåriga lillasyster och sov.

Vigselceremoni

Brian Mitchell tog henne till sitt läger i en skogsdunge i närheten av familjen Smarts hem utanför Salt Lake City i Utah. Väl där förde hans fru Wanda Barzee in henne i ett tält. Sedan tvingade de Elizabeth att ta av sig sin röda pyjamas och satte på henne en vit rock. En stund senare hade Mitchell vigt sig själv med Elizabeth Smart.

Våldtogs nästan dagligen

Därefter knöts hon fast i metallvajrar mellan två träd och våldtogs nästan dagligen av Mitchell medan han tvingade henne att dricka alkohol och använda narkotika.

– Jag bad honom att inte göra det. Jag sa: ”Jag är bara en liten flicka”. Jag gjorde allt jag kunde för att stoppa honom. Men inget hjälpte, har Elizabeth Smart tidigare sagt.

Efter nio månader i fångenskap hittades hon på en gata och befriades.

Psykiskt sjuk

Enligt nyhetsbyrån AP sköts fallet upp flera år eftersom Brian Mitchell förklarades psykiskt sjuk och inte i stånd att delta i en rättegång. Men i december förra året fann domstolen honom skyldig till anklagelserna. Egentligen skulle Elizabeth Smart ha mött Brian Mitchell redan då, men han fördes bort från rättegångslokalen eftersom han vägrade sluta sjunga.

I dag fick han sitt straff, och för första gången på åtta år mötte Elizabeth sin kidnappare.

Talade till Mitchell

Hon valde, enligt AP, att prata till Brian Mitchell innan domen föll. Hon talade om att han har tagit ifrån henne nio månader som hon aldrig kan få tillbaka. Hon sa också att hon kommer att få ett bra liv – trots det han har gjort mot henne.

Brian Mitchell dömdes till livstids fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM