Cameron och Obama ökar trycket mot Gaddafi

Ense om att bomba tills Gaddafi avgår

Foto: afp
Barack Obama och David Cameron höll presskonferens i London.
NYHETER

President Barack Obama och premiärminister David Cameron ökar trycket mot Libyens diktator.

Nu nöjer de sig inte med att Moammar Gaddafi slutar attackera civila. Han måste avgå också.

Vid en gemensam presskonferens i London försökte de båda ledarna lugna alla dem som fruktar att Nato är på väg att förlora tålamodet och att Gaddafi ska gå segrande ur striden.

Cameron och Obama försäkrade att Nato fortsätter flygattackerna tills Gaddafi slutar attackera civila och avgår. Den brittiske premiärministern medgav att FN-resolutionen inte uttryckligen säger att Gaddafi ska bort men att han har "svårt att tänka sig en annan lösning för att uppnå målet att skydda de libyska folket".

– Jag tror att han så småningom kommer att avgå men vi har inte satt något datum, säger Obama. Det är en långsam, stadig process att få regimen att ge upp.

Budskapet är med andra ord att attackerna fortsätter till Gaddafi försvinner.

Inga marktrupper

Attackhelikoptrar är senaste vapnet för att komma åt Gaddafis styrkor. Han har framgångsrikt kunnat gömma stridsvagnar och artilleripjäser i städerna där stridsflygplanen inte kan anfalla av rädsla för att träffa civila. Från helikoptrar blir det lättare att slå ut Gaddafis tunga vapen.

De betonade än en gång att det inte kan bli fråga om att sätta in några marktrupper och att man därför måste ha större tålamod med operationen.

– Vi har så här långt varit utomordentligt duktiga på att undvika civila offer.

Det har gått cirka två månader sedan flygförbudszonen över Libyen upprättades och Natos stridsflyg började bomba Gaddafis styrkor om det attackerade civila. Trots det finns det inte många tecken på att diktatorn är på väg att ge upp.

USA hjälper de allierade

På onsdagen meddelade Pentagon att USA hjälper de allierade som slåss i den Nato-ledda operationen mot Gaddafi och hans styrkor i Libyen.

Enligt AP har den amerikanska militären sedan den 1 april bidragit med både bomber och reservdelar för att hjälpa de allierade.

ARTIKELN HANDLAR OM