Nytt askmoln över Sverige

”Det ser ut att vara sista rycket”

NYHETER

Ett nytt askmoln har börjat smyga in över norra Sverige.

– Det finns risk för att det kommer att påverka flygtrafiken men än så länge ser läget bra ut, säger Anders Bredfell, presschef på Arlanda.

Det nya askmolnet nådde Sverige under torsdagsmorgonen, och smyger sig främst över mellersta Norrland.

Askan är av mediumkoncentration – vilket innebär att det krävs tillstånd från Transportstyrelsen för att flyga i området.

”Sista rycket”

– Vi ser framför oss att det närmaste dygnet kan bli besvärligt, men enligt våra prognoser ser det här också ut att vara sista rycket, säger Carl Selling på Luftfartsverket.

– Som det ser ut nu är det flygplatserna i Sundsvall och kanske Östersund som möjligtvis kan hamna i askområdet. Men det bör inte vara några problem, säger Anders Bredfell.

Även i Sveriges övriga luftrum kan det finnas aska – men i så små mängder att det inte påverkar flyget.

Vulkanen på väg att somna

Vulkanen Grimsvötn lugnade sig under tisdagen, och spyr inte längre ut någon aska.

Enligt geologer i området är det nu mest vattenånga som kommer ut.

– Allt tyder på att den håller på att somna in, säger seismologen Reynir Bödvarsson.

FAKTA

Koncentrationen av aska

Låg: 200-2000 mikrogram per kubikmeter Flygning är tillåten så länge flygbolagen följer de säkerhetsprocedurer som godkänts av transportstyrelsen

Medium: 2000-4000 mikrogram per kubikmeter Flygningar tillåts om flygbolagen har tagit fram säkerhetsbedömningar som godkänts av Transportstyrelsen.

Hög: 4000 kubikmeter och uppåt. Flygning är inte tillåten. Undantag gäller för militär luftfart, kustbevakning, polis, ambulansflyg, sjö- och flygräddning samt övriga luftfartyg (flygplan och helikoptrar) som inte är utrustade med turbinmotor.

Källa: Transportstyrelsen

ARTIKELN HANDLAR OM