5 års fängelse för skattefiffel

NYHETER

I dag föll domen mot 15 män som åtalats för ekonomisk brottslighet.

En av dessa ska bland annat lurat till sig 51 miljoner med hjälp av falska fakturor.

De mest centrala personerna i härvan dömdes till 5 års fängelse.

En morgon i april i fjol gjorde polisen razzia på flera ställen i landet, bland annat mot Hells Angels klubblokal i Karlstad.

Så kunde en härva av omfattande skattemygel i byggbranschen nystas upp.

51 miljoner

I oktober åtalades de 15 männen, bland dem en man i 60-årsåldern som tros ha ställt ut falska fakturor på 51 miljoner kronor.

I dag kom domen från Värmlands tingsrätt.

Det blev fällande dom för 12 av de 15 män som åtalats för ekonomisk brottslighet. Det högsta straffet som utdömdes i domen från Värmlands tingsrätt var fem år för tre av de åtalade männen.

Tre män friades från åtal.

Två insjuknade

De tre män som döms till fängelse i fem år fälls för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott, medhjälp till dessa båda brott och brott mot aktiebolagslagen. Två av dem får näringsförbud på sju år.

Inledningsvis åtalades 17 män misstänkta för inblandning i härvan. Två av dem insjuknade under huvudförhandlingen, åtalet mot dem behandlas senare.

Männens verksamhet – svartarbete i byggbranschen – stämmer överens med hur Brottsförebyggande rådet (Brå) beskriver sådan brottslighet i en rapport, skriver tingsrätten. En kopia av den rapporten återfanns i en dator som tillhör en av de män som döms till fem års fängelse.

Medlemskap inte relevant

När polisen gjorde sin husrannsakan i april i fjol var Hells Angels klubblokal i Karlstad en av de undersökta platserna. Åklagaren har försökt påvisa att den kriminella organisationen spelade en central roll i härvan.

Men tingsrätten finner inga bevis för att Hells Angels skulle ha organiserat svartarbetet.

Åtminstone en av de män som döms till fem års fängelse tycks vara medlem i Hells Angels, skriver tingsrätten. Tre av de åtalade har uppgivit HA:s klubblokal i Karlstad som folkbokföringsadress. Men frågan om medlemskap i ligan är inte relevant för målet, konstaterar tingsrätten.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM