”Slaktaren från Srebrenica”

1 av 16
Ratko Mladic, "Slaktaren från Srebrenica", har varit på flykt sedan 1995 – efterlyst för ett av de värsta folkmorden i modern tid. I dag greps en man i den lilla serbiska staden Zrenjanin efter ett anonymt tips.
NYHETER

Ratko Mladic var ökänd – både för sin arrogans och sin hänsynslöshet.

Timmarna före massakern i Srebrenica delade han ut godis till barn och lovade att allt skulle bli bra.

8 000 dog.

Ratko Mladic gick under öknamnet "Slaktaren från Srebrenica".

Själv kallade han sig för "Gud".

Historien om en av världens värsta krigsförbrytare börjar i byn Bozinovci 1942 när Bosnien tillhörde det fascistiska Kroatien.

Steg i graderna

Mladics pappa var militär. Men trots att fadern dödades i strid 1945 valde ändå sonen att följa i pappans fotspår.

Efter att ha gått ut Belgrads militärakademi med toppbetyg väntade en spikrak karriär för Mladic där han stadigt steg i graderna genom åren.

1992, när kriget bröt ut och Jugoslavien föll samman var han redan general.

President Slobodan Milosevic gjorde honom till befälhavare för Jugoslaviska folkarméns (JNA) nionde kår i Knin och sände i väg honom för att slåss mot kroaternas självständighetsrörelse.

Ratko Mladic var ansvarig för belägringen av Sarajevo och utnämndes till överbefälhavare för den Serbiska republikens armé (VRS) och skulle så fortsätta att vara fram till krigsslutet 1995.

Kallade sig Gud

Ratko Mladic blev bland sina män känd för sin brinnande hängivenhet och de lovade att följa honom in i döden. Deras beundran för honom har närmast beskrivits som sjuklig.

Han var hela tiden närvarande – på plats även där striderna rasade som mest.

Men hans arrogans tog sig ibland enorma övermått.

Mladics smeknamn på sig själv var kort och gott "Gud". Han höll sig även med getter som husdjur som han döpte efter västledare som han avskydde extra mycket.

Och hans offer fick möta hans hänsynslösa sida – de fick möta "bödeln i Bosnien".

Den forne befälhavaren anklagas för att under kriget ha mördat tusentals och åter tusentals civila offer. För etnisk utrensning, tortyr och sexuella övergrepp.

Ratko Mladic beordade ofta militära angrepp mot civila mål.

Under en attack mot Sarajevo ska han ha ropat till sina män:

"Bränn deras hjärnor"!

"Allt blir bra"

De överlevande från massakern i Srebrenica – det största massmordet i Europa sedan andra världskriget – har berättat hur Ratko Mladic timmarna före blodbadet stod på torget i staden och delade ut godis till barnen, klappade dem på deras huvuden och lovade dem att "allt skulle bli bra".

8 000 pojkar och män dog den dagen.

– Jag har vaga minnen av hur serbiska soldater letade efter män i folkmassan. De tvingade till sig smycken och pengar av kvinnorna. Jag minns liken vid vägkanten, har en av de överlevande berättat för Svd.

"Ett helvete"

Bo Pellnäs, pensionerad överste som på 90-talet ledde en FN-styrka vid gränsen mellan Serbien och Bosnien är sannolikt den svensk som träffat Mladic mest – ett tiotal gånger mellan 1992 och 1994.

Han vittnar för TT om Ratkos humör och hur han med åren blev allt mer otrevlig.

– Det var ett helvete att förhandla med honom om det var några stycken i rummet, för då spelade han teater och var den här tuffe, hårde Ratko Mladic. Men var man på tu man hand så gick det ju lite bättre, berättar Pellnäs.

Jasenko Selimovic, statssekreterare åt integrationsminister Erik Ullenhag och känd teaterregissör, upplevde själv belägringen av Sarajevo.

– Jag var där när han beordrade granatbeskjutningen och den bosniska säkerhetstjänsten i april 1991 lyckades spela in och sända ut hans order: "Skjut så mycket så de blir tokiga".

Även utrikesminister Carl Bildt träffade Mladic vid två tillfällen.

– I sitt synsätt var han medeltida, med en uppfattning att krig var våld mellan nationer och folk, inte mellan stater och arméer, i en oändlig historisk kamp av något slag, säger han till TT.

Förklarar grymheterna

Mladic har beskrivits som en ultranationalist som var besatt med sitt lands historia. Han dröm var att skapa en etniskt ren bosnien-serbisk stat. Att rensa ut alla muslimer och kroater – att skapa rena serbiska områden.

Mladic har inte ofta ställt upp på intervjuer men när han gjort det har han ofta framhållit hur världen alltid missförstått serberna, som han menar så modigt kämpat mot muslimerna, och han har i en intervju förklarat sina grymheter mot muslimer med orden:

– Min son är den första på flera generationen som kommer lära känna sin far. De serbiska barnen har vuxit upp utan fäder på grund ut av den förföljelse som har skett av det serbiska folket.

Jakten startade

Efter kriget startade omvärldens jakt på "bödeln i Bosnien".

Men Mladic kunde leva relativt öppet i Serbien fram till år 2000. Det var då hans bundsförvant Slobodan Milosevic förlorade makten och hans skyddsnät plötsligt minskade drastiskt.

Sedan dess har han levt på flykt men många har rapporterat att de sett honom på olika platser runt om i landet genom åren. Och troligtvis har han haft många extremister som fortfarande ser honom som en hjälte att gömma sig hos tror FN:s experter.

2009 dök en video upp där en man som sa sig vara Mladic och två kvinnor sågs sitta i ett vinterlandskap. "Mladic" på videon sa att han var på skidsemester med sin hustru Bosiljka och svärdotter.

Han har även setts vid sin dotter Anas grav vid upprepade tillfällen.

Hon tog sitt eget liv 1994 med sin pappas favoritpistol.

ARTIKELN HANDLAR OM