”Snaran har långsamt dragits åt”

Carl Bildt om gripandet av Ratko Mladic

NYHETER

Carl Bildt var med och förhandlade fram fredsavtalet om Bosnien 1995.

Han gratulerar nu Serbien till gripandet av den ökände krigsförbrytaren Ratko Mladic.

– Vi kan börja avsluta ett tragiskt kapital i Europas historia, säger Bildt till Reuters.

Utrikesminister Carl Bildt, tidigare fredsförhandlare om Bosnien samt det internationella samfundets så kallade höge representant i Bosnien, gratulerar Serbiens president Boris Tadic till gripandet.

Han var tillsammans med amerikanen Richard Holbrooke med och förhandlade fram fredsavtalet om Bosnien 1995.

Svensken var sedan det internationella samfundets så kallade höge representant i Bosnien när landet ställdes under utländskt förvaltarskap.

"Väldigt viktigt"

Han gratulerar nu den serbiske presidenten Boris Tadic för gripandet av Mladic.

"Jag betvivlade aldrig hans beslutsamhet och vet hur hårt han arbetade med detta", skriver Bildt på mikrobloggen Twitter.

Till nyhetsbyrån Reuters säger han:

– Det är förstås väldigt viktigt. Vi kan börja avsluta ett tragiskt kapital i Europas historia, säger Bildt till Reuters.

"Snaran har långsamt dragits åt"

Många, inte minst på den bosniska sidan, har utgått från att den serbiska regeringen länge känt till var Mladic höll hus.

– Under några år, omedelbart efter kriget, var det utan tvekan så. Under den tidigare premiärministern Kostunica fanns det i vissa kretsar en medvetenhet om var han befann sig, säger Carl Bildt till TT.

– Men när president Tadic kom till rensade han ut hela säkerhetstjänsten och man började arrestera folk som på goda grunder ansågs ha hjälpt till att skydda Mladic. Sedan dess har ju snaran långsamt men säkert dragits åt.

EU-chanserna bättre

Efter dagens gripande av "Slaktaren från Srebrenica" är nu Serbiens chanser att gå med i EU bättre än någonsin anser Bildt, liksom många andra.

Landet sökte medlemskap 2009. EU-kommissionen ska i oktober besluta huruvida Serbien ska ges kandidatstatus och rekommendera att unionen inleder medlemskapsförhandlingar. Gripandet av Mladic har länge varit ett krav.

Under president Tadics ledning aspirerar Serbien på att bli EU-medlem. Frågan är om gripandet av Mladic på något sätt hänger ihop med den ambitionen.

– Ja, i den meningen att Serbien vill lämna ett mörkt kapitel i hela Balkans historia och gå in i den europeiska integrationen, säger Bildt som vid två tillfällen träffade Mladic under kriget.

Hur var han som person?

– I sitt synsätt var han medeltida, med en uppfattning att krig var våld mellan nationer och folk, inte mellan stater och arméer, i en oändlig historisk kamp av något slag.

– Detta sagt utan att baktala medeltiden, hoppas jag. . .

"Bevisen överväldigande"

Redan inom något dygn förväntar sig Bildt att Mladic ska finnas hos krigsförbrytartribunalen ICTY i Haag.

– Rättegången, kan man säga, är redan i gång mot ett antal andra individer och Mladic kommer att anslutas till den rättegången. Och det är klart att den kommer att koncentreras på Srebenica även om anklagelseakten är en bra bit bredare än så.

– Bevisläget för Srebenica är överväldigande, konstaterar han.

Med gripandet av Mladic ser Bildt början på slutkapitlet i historien om Balkankrigen på 90-talet.

ARTIKELN HANDLAR OM