Gömde sig hos sin kusin

Foto: b92
Huset där Ratko Mladic greps vid 6-tiden i morse.
NYHETER

Krigsförbrytaren Ratko Mladic gömde sig i sin kusins hus i byn Lazarevo i närheten av Zrenjanin, enligt serbiska B92.

Foto: AP
Mladic gömde sig i byn Lazarevo.

Han ska ha besökt sin kusins hus ett flertal gånger och enligt byborna anade ingen att det var Ratko Mladic som vistades i huset.

Vittnen uppger att polisen förde bort en man vid sextiden på morgonen och att gripandet har gått lugnt till.

Samarbetsvillig

Ratko Mladic ska ha varit samarbetsvillig, rapporterar B92. Enligt samma medier såg han väldigt gammal ut.

RTS rapporterar att Mladic kommer att förhöras i dag vid 15–tiden och att utlämningsprocessen till Haag är igång.

Mladic fru och son blev lättade över att höra att han lever men är mycket misstänksamma över den officiella versionen av gripandet, enligt familjens advokat Milos Saljic.

Bybor i chock

– Hans fru och son tror inte på uppgifterna om att han blev gripen i Lazarevo eller att det hände i morse, säger han till tidningen Blic.

Även byborna från Mladics hemby Bozanovic är i chock. Till serbiska medier säger en av Mladics kusiner som bor kvar i byn:

– Jag trodde verkligen inte att han någonsin skulle bli gripen.
Vid 16–tiden tidigare i dag blev Mladic förd till Högsta domstolen i Belgrad där åtalet kommer att läsas upp för honom. Därefter kommer man att ta ett beslut om när Mladic kommer lämnas ut till Haag. Biträdande domare Bruno Vekaric säger till serbiska medier att utlämningsproceduren kommer förmodligen att ta en vecka.

Enligt serbiska och kroatiska medier har Mladic nyligen fått en stroke och han kan nu inte kan röra den ena armen. Hans hälsotillstånd är mycket allvarligt. En läkare kommer under dagen att undersöka Mladic.

ARTIKELN HANDLAR OM