Ehecsmittan sprider sig i Sverige

NYHETER

Ett tiotal svenskar är allvarligt sjuka och många fler har insjuknat efter att ha smittats av ehec efter ett utbrott i norra Tyskland. Fall har konstaterats i Västra Götaland, Skåne, Jämtland och Halland.

Antalet rapporterade allvarliga svenska sjukdomsfall, med diagnosen HUS, har ökat kraftigt på bara några få dagar och är över det normala i Sverige. Prover visar att det troligen rör sig om samma ehec-bakterie som i det tyska utbrottet.

Smittskyddsinstitutet kartlägger nu med övriga smittskyddsmyndigheter i Sverige hur smittvägarna ser ut för de svenska fallen i Tyskland. Sedan slutet av april har man där upptäckt 214 fall av HUS och flera hundra fall av ehec-infektioner. Så många fall under så kort tid är mycket ovanligt. Ehec är en allmänfarlig och anmälningspliktig sjukdom.

Ser allvarligt på läget

Smittskyddsinstitutet ser allvarligt på läget och uppmanar sjukvården till ökad vaksamhet mot patienter som söker vård för ehecsymptom som blodiga diarréer och buksmärtor. Dessa ska snabbt undersökas och provtas för ehecinfektion.

Smittskyddsinstitutet uppmanar svenskar att vara extra försiktiga vid resor till Tyskland den närmaste tiden. Det gäller framför allt livsmedel som inte upphettats, som sallad och råa grönsaker.

Resenärerna rekommenderas att undvika opastöriserade ostar och opastöriserad mjölk. De råds att ofta tvätta händerna noga.

Tre döda i Tyskland

Utbrottet pågår sedan några veckor i norra Tyskland, där ehec-bakterier hittills dödat tre personer och förgiftat hundratals människor. Ovanligt många har fått komplikationen HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom), med risk för skador på blodkärl och njurar.

Även danskar har smittats av samma typ av bakterie, enterohemorragisk E.coli-infektion, enligt den danska Sundhetsstyrelsen. Infekterade grönsaker är en trolig orsak till utbrottet, visar en första undersökning från det tyska smittskyddsinstitutet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM