De kommer inte undan

Krigsförbrytaren Ratko Mladic fast – efter 16 år

ÅKTE DIT – TILL SLUT Ratko Mladic greps i går i Serbien. Andra som har inte har kunnat undfly världssamfundet är Saddam Hussein, Radovan Karadžic, Slobodan Miloševic och Usama bin Ladin.
NYHETER

Han har hållit sig gömd i sexton år.

Men till slut sålde någon ut ”Slaktaren från Srebrenica”.

– Nu är det slut för Ratko Mladic, säger överste Bo Pellnäs som förhandlat med serben för FN.

MÄRKBART TÄRD I går kväll anlände ”Slaktaren från Srebrenica”, Ratko Mladic, till krigsdomstolen i Belgrad, iklädd keps och blå jacka.

Spelet tog slut strax efter klockan halv sex på torsdagsmorgonen.

Då greps en av världens mest eftersökta och ökända män, Ratko Mladic, 69, av serbiska specialstyrkor i sin kusins hus åtta mil norr om Belgrad.

Den avmagrade före detta överbefälhavaren har hållit sig gömd i över 16 år, bland annat misstänkt för folkmordet i Srebrenica 1995 där upp emot 8 000 muslimska pojkar och män avrättades. Men överbefälhavaren har betydligt fler liv än så på sitt samvete. Priset på hans huvud: 90 miljoner kronor.

”Enorm process”

”I dag avslutar vi en svår period i vår historia”, kommenterade Serbiens president Boris Tadic.

– Detta var inget som skedde i en handvändning. Det ligger en enorm process bakom detta gripande, säger Bo Pellnäs, 71, som i egenskap av chef för FN:s observationsstyrka på Balkan förhandlade med Ratko Mladic vid flera tillfällen på 90-talet.

Fått en stroke

Sedan krigsförbrytartribunalen i Haag åtalade Mladic för folkmord 1995 har han hållit sig gömd under namnet Milorad Komadic. Han beskrivs av anonyma poliskällor som mycket åldrad och med svåra njur- och blodtrycksproblem. Enligt serbiska och kroatiska medier har Mladic nyligen fått en stroke och kan inte röra ena armen.

Hur har han kunnat hålla sig gömd i så många år?

– Han har med stor sannolikhet skyddats av armén och säkerhetstjänsten under en stor del av tiden. Men mot slutet gissar jag att han levt helt ”under cover”, utan skydd. Någon av hans tidigare kontakter har helt enkelt sålt ut honom, säger Bo Pellnäs.

”Haft järnkoll”

Varför just nu?

– Tiden var mogen. För många har Mladic varit, och är fortfarande, en nationalhjälte. Men med tiden har mer fakta lagts fram och stödet för honom har minskat. Dessutom är det snart dags för val i Serbien, och landet är också mycket angelägna om att bli medlemmar i EU. I så fall var ett gripande nödvändigt. Jag är övertygad om att folk inom säkerhetstjänsten haft järnkoll på var han har varit.

Vid 20-tiden i går kväll anlände en märkbart tärd och krum Ratko Mladic till krigsbrottsdomstolen i Belgrad, iklädd keps och blå jacka. Men förhandlingarna fick snabbt avbrytas. Advokaten påpekade att överbefälhavaren inte kunde kommunicera. Mladic ska nu åtalas för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten, en process för att få honom utlämnad till den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag har inletts och beräknas ta sju dagar.

– Det här innebär både en befrielse och en förbannelse för honom. Nu är det slut för Mladic, säger Bo Pellnäs.

FAKTA

DE ÅKTE DIT – TILL SLUT:

Ratko Mladic, överbefälhavare för Serbiska republikens armé. Ledde den militäroperation då bosnienserbiska trupper mördade upp emot 8 000 muslimska pojkar och män i Srebrenica 1995. Står åtalad för bland annat folkmord, utrotning, mord, deportation och terror mot civila. Har varit efterlyst i 16 år. Greps på onsdagen i byn Lazarevo, sex mil norr om Belgrad.

Saddam Hussein, Iraks president, störtades i ett USA-lett anfall våren 2003. Han ställdes inför rätta och dömdes till döden för mord på 148 shiamuslimer i byn Dujail 1982. Han hängdes den 30 december 2006. USA:s president George W Bush sa att den forne diktatorn hade fått det straff han förtjänade.

Usama bin Ladin, militant islamist och ledare för terrornätverket al-Qaida – en av världens mest efterspanade personer sedan 11 september-attackerna i USA 2001. Sköts till döds den 2 maj i

år i Pakistan av det amerikanska specialförbandet Navy Seals på uppdrag av president Barack Obama.

Radovan Karadžic, står åtalad för elva fall av krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord under kriget i Bosnien mellan 1992 och 1995. Karadzic var under Bosnienkriget bosnienserbernas högste politiske ledare och president i utbrytarrepubliken Republika Srpska. Rättsprocessen väntas pågå fram till 2012.

Slobodan Miloševic, Serbiens president 1989–1997. Jugoslaviens president 1997–2000. Åtalades av FN:s krigsförbrytartribunal för bland annat krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten. Dog i sin cell den 11 mars 2006 innan rättegången hann avslutas.

OCH DE JAGAS FORTFARANDE:

Goran Hadžic, före detta president i utbrytarrepubliken Serbiska Kraijna.
 

Muammar Gaddafi, Libyens ledare.
 

Omar al-Bashir, Sudans president.
 

Ayman al- Zawahri, bildade al-Qaida tillsammans med Usama bin Ladin och har kallats den verkliga hjärnan bakom terrornätverket. Tros gömma sig i Pakistan.

ARTIKELN HANDLAR OM