Om allt är fel – säg det då

Lena Mellin: Om man från en grov anklagelse i ansiktet tiger man inte

1 av 2
VIFTADE MED BLINGET I går deltog drottning Silvia i en sluten invigning av Gillbergcentrum för neuropsykiatri och utvecklingsneurologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Drottningen var på strålande humör och mycket tydlig med att hon bar sin vigselring.
NYHETER

Du får en grov anklagelse slungad rakt i ansiktet.

Väljer du att tiga och lida?

Knappast.

Kungen fortsatte i går på den inslagna vägen och vägrade svara på frågor om det som börjar utveckla sig till en rejäl kris för statschefen.

I boken ”Den motvillige  monarken” som kom ut i höstas hävdas bland annat att kungen och hans vänner på 1990-talet regelbundet besökte en klubb som drevs av den grovt kriminelle Mille Markovic.

Dit tog han ”professionella tjejer”.

Markovics trovärdighet är inte den bästa. Det är hans brotts­register lite för långt för att tillåta.

Men han har dessutom, med stor envishet, hävdat att han har bilder från klubben som är komprometterande för kungen och hans vänner.

Uppenbarligen var åtminstone en person i kungens om­givning rädd för att det är sant. Det är affärsmannen Anders Lettström, en av kungens äldsta och bästa vänner.

Via ”gudfadern” Milan Sevo gjorde Lettström ett försök att köpa bilderna av Markovic. Men priset var för högt.

Det blev ingen affär.

Riktigt vad kungen, som faktiskt är Sveriges statschef, tycker om hela den här historien är oklart. Det enda man förstår är att han tycker det är ytterst besvärande.

Det är begripligt. Och samtidigt obegripligt.

Begripligt i den meningen att ingen gillar att figurera i mindre smickrande sammanhang. Man blir nedstämd av sånt.

Obegripligt för att den som blir orättvist anklagad oftast blir väldigt arg och känner ett behov av att rättfärdiga sig genom att säga att allt är fel.

Faktum är att kungen haft nära sju månader på sig att säga att allt i boken är gripet ur luften. Att det är det dummaste, mest infama, han någonsin hört. Att han är asförbannad och knappt kan styra sig.

Men det säger inte kungen.

I höstas talade han först om att läsa boken och sedan om att vända blad. För ett par dagar sedan tyckte han det var bra Anders Lettström erkände att han försökt köpa bilderna.

Det är konstigt.

Det vore jättekonstigt nästan vilken offentlig person det än gällde. Men det blir ännu märkligare när det är Sveriges statschef vi talar om. Visserligen avlövad all makt men trots allt fort­farande statschef.

Om allt är fel så säg det, kungen. Hur svårt kan det vara?

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll …

Att lite kartong ska vara så farligt

 Systembolaget vill märkligt nog höja skatten på vinboxar så att de blir lika dyra som fyra glasflaskor vin. En ovanlig

tanke. Storköp brukar ge rabatt. Liksom betydligt billigare, och klimatsmartare, förpackningar.

Den som inte tål Bodans bok är en tunnis

 I sin nya bok avslöjar Thomas Bodström vad han tycker om både socialdemokrater och Socialdemokraterna. Nu påstås han vara körd för nya uppdrag. Men tål inte S hans blida kritik måste de tänka om.

Nog för att Spanien behöver stöd

 Rutavdraget gör jobb med lågt kunskapsinnehåll billi­gare. Rotavdraget stimulerar byggsektorn. Men 2010 gjordes avdrag för 67 miljoner för jobb utomlands betalda av svenskar. Det var inte meningen.

Självklart måste städgumman vara kvinna

 Franska finansministern sedan 2007, Christine Lagarde, är storfavorit till att efterträda sexutpekade Dominique Strauss-Kahn som chef för Internationella valutafonden, IMF. Kvinnlig städtant, vi har hört det förut.

Japan stöper om Europa

 Härdsmältorna i japanska kraftverket Fukushima möblerar om Europa. I Tyskland har ett moratorium införts för kärnkraft. I Schweiz har planerna på tre nya reaktorer slopats och de fem gamla ska vara borta 2034.

”En affärsman. Entreprenöriell. Trevlig.”

Näringsminister Maud Olofsson (C) träffade Saabspekulanten Vladimir Antonov.

”Du och Sverige förtjänar medaljen”

Förbundskansler Angela Merkel smörar för Fredrik Reinfeldt som fått Ludwig Erhardtmedaljen i guld.

ARTIKELN HANDLAR OM