Saab tillverkar bilar igen

Investerarsugna Pang Da får se hjulen rulla i fabriken i dag efter sju veckors stopp

Räddarna i nöden? Kinesiska Pang Da besöker i dag krisdrabbade Saabs bilfabrik i Trollhättan.
NYHETER

Fabriken i Trollhättan spottar ut bilar igen – och kineserna tittar på.

– De vet så väl vilken situation Saab befinner sig i, men det är klart att det är roligare att visa en fabrik som är i gång, säger talesperson Gunilla Gustavs.

De kinesiska räddarna i nöden besöker den krisdrabbade biltillverkaren Saab i Trollhättan i dag. Ett lyckligt sammanträffande, enligt Gunilla Gustavs, gör att just i dag återupptas produktionen för första gången på sju veckor.

På Goodwill-turné

I går var kineserna med Mr Pang Da i spetsen tillsammans med Saabs tf vd och ordförande Victor Muller i Stockholm för en goodwill-turné. De träffade näringsminister Maud Olofsson, Riksgälden och kinesiska ambassadören, enligt Gunilla Gustavs.

Samtidigt åkte en del av gruppen från den kinesiska biltillverkaren Pang Da i förväg till Trollhättan. På kvällen anslöt Victor Muller och Pang Da för en middag där.

– De hade möten i våra lokaler som ligger nära men jag vet inte om de gick ner till fabriken, säger Gunilla Gustavs.

I dag har i alla fall kineserna fått se fabriken som de tänker investera pengar i. Vid 10.30 rullade produktionsbandet i gång.

Mr Pang: Jag är imponerad

Pang Das vd Pang Qinghua gick in i fabriken tillsammans med Victor Muller och båda hade en pin med svenska och kinesiska flaggan på kavajslaget.

– Det är första gången jag är i Sverige och på Saabfabriken. Jag är väldigt lycklig, sa Pang Qinghua till TT på presskonferensen som hölls i lanseringscentrumet där man kan titta ut mot monteringslinan.

Mr Pang avslöjade inte hur förhandlingarna om tillstånd från kinesiska myndigheter framskrider. Han sa bara att regeringen "är mycket stödjande" gentemot företag som vill investera utomlands.

Före fabriksbesöket hade Pang Qinghua själv fått köra både en ny saab 9-4 X och en 9-5.

– Så här långt är jag mycket imponerad, säger han till TT.

Startar med 100 bilar

Det ska under fredagen tillverkas 100 bilar, ungefär hälften mot en vanlig dag. Fabriken har i brist på pengar och underleverantörernas ovilja att därför leverera komponenter stått still sedan 6 april i år.

– Själva produktionsprocessen är väldigt komplex det är inte bara att trycka på knappen och allt fungerar perfekt. Vi startar med en takt av hundra bilar och tar det från det, förklarar Saabs talesperson Gunilla Gustavs.

ARTIKELN HANDLAR OM