Misstänkt bombman häktad

44-åring svårt skadad – rubriceras som mordförsök

Foto: Robert Svensson
NYHETER

Den 60-årige man som misstänks ha försökt mörda en 44-årig familjefar genom att spränga en bomb utanför hans villa häktades på fredagsmorgonen.

– Vid en vanlig lördagsmisshandel hade man inte häktat med så här vaga bevis, säger 60-åringens advokat Hans Palm.

Klockan var ett par minuter i sju i måndags morse när 44-åringen gick ut från villan i Staby utanför Kungälv.

Då sprängdes en bomb som var placerad utanför dörren och 44-åringen skadades allvarligt.

Samma dag anhölls en 60-årig före detta arbetskamrat till 44-åringen.

Och på fredagen häktades 60-åringen mot sitt nekande, skäligen misstänkt för försök till mord.

"Vaga bevis"

– Åklagaren sa att han inte har mycket att gå på, men känslan är att tingsrätten häktar honom på grund av brottets allvarlighet. Vid en vanlig lördagsmisshandel hade man inte häktat med så här vaga bevis, säger 60-åringens advokat Hans Palm.

Om inga nya bevis har inkommit till nästa häktningsförhandling den 3 juni kommer 60-åringen sannolikt att släppas.

– Vi har bett polisen att titta på 44-åringens stora skulder för att se om det finns andra som kan ha velat göra honom illa, säger Hans Palm.

Tidigare ostraffad

Den häktade 60-åringen är grävmaskinist och finns inte med i belastningsregistret sedan tidigare. I början av 2000-talet jobbade han och 44-åringen ihop. Bland annat ska de ha rivit en fastighet ihop.

– De har varit vänner, min klient har varit hembjuden till målsägaren flera gånger, men de senaste tre, fyra åren har de inte umgåtts, säger Hans Palm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det kriminella nätverket Black Cobra hotat 44-åringens familj i över ett halvår. Hans Palm förnekar bestämt att 60-åringen har haft samröre med gänget.

– Det var det första jag tog upp med åklagaren, och han höll med om att det inte finns något som tyder på att min klient har någon som helst gänganknytning, säger han.

Åklagare Per Håkan Larsson åkte på semester direkt efter häktningsförhandlingen och har inte gått att nå för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM