Anhöriga hoppas på att få ett avslut

– Vi saknar Laura väldigt mycket

Foto: PRIVAT
Svenska Christine Badre Schnabl, 34, hennes son Philippe, 5, var tillsammans med Laura Rahal, 27, med på planet och omkom i olyckan tillsammans med drygt 200 andra.
NYHETER

Systern Laura får han aldrig tillbaka.

Men haverirapporten från flight 447 kan hjälpa honom till ett avslut.

– Det känns både och. Allt kommer upp till ytan igen. Men vi behöver veta vad som hände, säger Charles Rahal, bror till Laura Rahal vars kropp aldrig hittats.

Laura Rahal, 27, var en av 228 passagerare som 1 juni 2009 hade gått ombord på Air France-flighten som skulle ta dem från Rio de Janeiro till Paris. Civilingenjören från Göteborg var på väg hem till sin bostad i Oslo efter en affärsresa i Brasilien, men hon kom aldrig längre än två flygtimmar från Brasiliens kust.

Försvann spårlöst

Planet försvann då spårlöst. Först när vrakdelar började flyta upp i Atlanten konstaterades att det hade störtat.

För två veckor sedan - två år efter olyckan - hittades planets två svarta lådor med flygets tekniska information som förväntas ge svar på vad som hände.

Fyndet av lådorna anses vara sensationellt med tanke på den tid som gått och det djup vraket befinner sig på.

I dag offentliggjordes franska luftfartsmyndighetens analys av det inspelade materialet från cockpit och de svarta lådornas färdskrivare. Först 2012 väntas en slutrapport.

– Det känns bra. Psykologiskt är det bra att få veta orsaken till olyckan, säger Charles Rahal vars familj fått information om efterarbetet genom en internetsajt för anhöriga till offren från flight 447.

Hoppas hitta kroppen

Bland annat den positiva nyheten om att man de senaste veckorna kunnat bärga två av kropparna från planvraket som befinner sig på 4000 meters djup. Efter kraschen återfanns bara 51 kroppar.

– För oss känns det bra om man kan hitta fler kroppar. Vi har haft flera ceremonier för Laura men man har ju behov av att ha en kropp, det hela blir mer definitivt då. Människan har en tendens att inte acceptera det man inte kan se.

Ytterligare två svenskar fanns ombord på planet - Christine Badre Schnabl, 34, och sonen Philippe, 5, som var på väg till Sverige för att hälsa på morföräldrarna.

Christines make Fernando Schnabl och deras treåriga dotter hade rest med ett annat flygbolag några timmar tidigare.

Åtalat Air France

Tvåbarnsmamman hade varit stationerad i Brasilien i tio år, bland annat på svenska ambassaden. Hon var också ledamot i stiftelsen för Abrigo, drottning Silvias hem för hemlösa gravida tonåringar från Rios slumområden.

En fransk domare har åtalat Air France och Airbus för dråp.

Charles Rahal understryker att han välkomnar all information från kommissionen men inte behöver någon syndabock.

– Vi söker ingen hämnd. Olyckor inträffar. Resten får kommissionen säga.

Lauras pappa Youssef Rahal säger att han vill ha en förklaring till olyckan - men att den inte kommer att hjälpa.

– Vi saknar Laura väldigt mycket, hon finns i hela familjens hjärta hela tiden. Vi har haft en mycket svår tid och det är det fortfarande. Vårt liv är upp och ner. Vi älskade henne så mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM