Rädslan sprider sig

’Fler kommer att bli sjuka’

Foto: MALIN ARNESSON
SKÖLJER EXTRA Solveig Sandström, Limabacka förskola i Väröbacka, skalar all frukt av rädsla för EHEC-smitta.
NYHETER

Skräcken för den fruktade Ehec-bakterien sprider sig.

I Varberg får dagisbarnen inte längre äta frukt med skal.

Allt fler kommer att drabbas av smittan, varnar Smittskyddsinstitutet.

Som en försiktighetsåtgärd har Ica valt att dra tillbaka sina spanska tomater.

Ett 20-tal svenskar vårdas fortfarande för den allmänfarliga tarmbakterien EHEC. Av dem har ett tiotal svåra symptom. Sedan i går har fler fall tillkommit.

Några smittade livsmedel ska inte ha nått Sverige. Men Ica har dock valt att ta bort de spanska tomaterna.

”Valde att ta bort dem”

– Vi upptäckte att vi hade tomater från den leverantör som har distribuerat smittade gurkor från Spanien. Det finns inget som säger att tomaterna skulle innehålla bakterien men vi valde ändå att ta bort dem, säger Lena Sparring, chef för produktkvalitet på Ica.

I Sverige är rådet att skölja grönsaker noggrant. Varbergs kommun tar det säkra före det osäkra och uppmanar all personal att vara extra noggranna. I förskolan måste frukten skalas av helt.

”Kan lätt sprida sig”

– Vi sköljer alltid frukten, nu ännu mer noggrant. Och skalar den, det är så barnen vill ha det, säger Solveig Sandström, förskolepedagog på Limabackans förskola i Varberg.

Smittskyddsinstitutet varnar för att bakterien nu rör sig från människa till människa.

– Vi kommer att se ännu fler svenskar insjukna de kommande dagarna. Om en familjemedlem blir sjuk kan det lätt sprida sig, säger Antonio Barragan, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

FAKTA

”Stor risk att fler drabbas”

Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Hur många fler kommer att bli sjuka?

– Det är stor risk att fler drabbas. Men fortsatt spridning beror på hur personer uppför sig. Handhygien är det viktigaste.

Varför är bakterien så farlig?

– Den producerar toxin, och när man får i sig bakterien och den växer så kan toxinet gå ut i blodomlopppet och njurarna. Fem till tio procent av dem som drabbas får kraftig njur- och blodpåverkan. Därför skiljer sig det här från salmonella.

Hur smittsamt är det?

– Det är mycket smittsamt. Det krävs så få bakterier för att bli sjuk.

Vilka drabbas?

– Tidigare har bakterien drabbat barn under tio år. Nu har bakterien bara drabbat vuxna. I Tyskland är 70 procent av dem kvinnor, vilket har att göra med att tjejer äter mer sallad och det är där bakterierna finns.

ARTIKELN HANDLAR OM