89-åring bestals av ”nya grannen”

Trängde sig in i Anna-Lisas lägenhet: Ville mäta fönstren

Foto: Ulf Höjer
Blev av med 7 000 En falsk lägenhetsspekulant tog sig in i lägenheten. "Det känns förnedrande. Men jag vill berätta för att varna andra," säger Anna-Lisa Billgren.
NYHETER

Lägenhetsvisning i trappen?

Se då upp för tjuvarnas nya knep.

– Släpp inte in någon okänd, säger Anna-Lisa ­Billegren, 89, som lurades av en ”spekulant” som ­ville ta mått i hennes ­lägenhet.

Anna-Lisa hade varit ute och handlat vid Fridhemsplan i Stockholm och stod i porten på väg hem när en kvinna i medelåldern klev in i hissen och började prata.

– Hon var så trevlig och ­berättade att hon köpt lägen­heten ovanför min, att vi snart skulle bli grannar.

”Hon höll på länge”

Lägenheten en halv trappa upp är ute till försäljning och Anna-Lisa reagerade inte­ på ­något konstigt.

En stund senare ringde det på hennes dörr. Det var nya ”grannen” som förklarade att lägenhetssäljarna inte var hemma och att hon ­behövde komma in för att ­mäta fönstren för sina framtida gardiner.

– Jag var lite avvaktande men hon trängde sig sakta in och började ta mått med sitt måttband. Hon höll på länge, i nästan 20 minuter, och gav mig flera komplimanger om min lägenhet, ­berättar Anna-Lisa som ­någon timme ­efter besöket fick en chock i sitt sovrum.

– Mitt skåp där jag för­varar smycken var uppbrutet. Smycken och 7 000 kronor som jag sparat för tand­läkarräkningen var borta.

Först efter samtal med ­dottern Lena gick det upp för ­Anna-Lisa att inbrottet måste ha skett i samband med ”grannens” påringning.

Bröt upp skåpet

– Medan hon uppehöll mig i köket måste någon annan ha smugit sig in i det andra ­rummet. Och hon pratade ju så jag hörde inget oljud.

När polisen kom till ­platsen konstaterade de att förövaren brutit upp skåpet med en tång.

– Jag har gråtit hela dagen. Jag är visserligen försäkrad men vad hjälper det, det är ju alla minnen, säger Anna-Lisa­ Billegren.

ARTIKELN HANDLAR OM