Egypten öppnar gräns mot Gaza

Bland de första att korsa gränsen var två ambulanser

Foto: AFP
Unga palestinier sitt i en buss och väntar på att få komma in i Egypten.
NYHETER

Egypten öppnade i dag gränsövergången vid Rafah.

Israels vice premiärminister Silvan Shalom kallar öppnandet "farligt", enligt The Jerusalem Post.

Hamas som styr Gaza kallade beslutet "modigt" och i linje med de palestinska och egyptiska folkens vilja.

Bussar med palestinier kunde ses röra sig mot gränsövergången på tv-bilder från al-Jazira.

Beslutet att öppna gränsen kom sedan Hamas skrivit under ett försoningsavtal med den rivaliserande palestinska fraktionen Fatah.

Enligt ett avtal som träffades 2005, efter Israels uttåg från Gazaremsan, sköttes Rafahterminalen gemensamt av palestinska och egyptiska gränsvakter samt av observatörer från EU. Det säger unionen sig vara redo att bistå med igen, enligt AFP.

Blockad

Läget förändrades drastiskt 2006 då militanta palestinier tillfångatog den israeliske soldaten Gilad Shalit, vilket ledde till den mångåriga blockaden mot Gaza. Efter dödsskjutningarna ombord på fartyget Mavi Marmara i hjälpkonvojen Ship to Gaza så lättade Egypten något på de hårda restriktionerna förra året.

En taleskvinna för Egyptens utrikesdepartement sade i onsdags att landet tagit beslutet helt på eget bevåg, "utan samråd med andra länder" och att syftet är att "lindra det palestinska folkets lidande i Gaza".

Under revolutionen i Egypten övergavs gränsposteringen på den egyptiska sidan helt under lång tid. Flera Hamas-medlemmar som suttit i egyptiska fängelser släpptes ut av regimen tillsammans med andra fångar för att spä på den kaotiska situationen. De flydde mot gränsen och lyckades ta sig tillbaka in i Gaza.

Israel oroat

Israel har uttryckt stor oro för Egyptens nya inställning till frågan om palestinierna.

Bland de första att passera gränsen var två ambulanser på väg med patienter till sjukhus i Egypten, enligt al-Jaziras reporter på plats. Omkring 400 palestinier väntade på att få korsa gränsen, som enligt planerna ska vara öppen alla dagar utom fredagar.

För män mellan 18 och 40 år krävs särskilda visum och de utfärdas i Ramallah på Västbanken, enligt al-Jazira. Enligt uppgifter till den Qatarbaserade tv-kanalen har egyptiska myndigheter sagt till Hamas att ett slags passkontor ska upprättas inne i Gaza så att folk kan få visum utfärdade där.

I princip innebär öppnandet av gränsen att kvinnor, samt alla män under 18 år och över 40, ska kunna färdas fritt över gränsen som ska hållas öppen mellan klockan 9 på morgonen till 21 på kvällen.

ARTIKELN HANDLAR OM