Åtalas för dråp efter jordbävning

Seismologer anklagas för att ha tonat ner riskerna

Foto: TheWiz83/WIKIPEDIA
En skadad myndighetsbyggnad eftger jordskalvet.
NYHETER

Jordbävningen i Italien krävde 309 personers liv.

Nu åtalas sex seismologer och en regeringstjänsteman för dråp – och riskerar tolv års fängelse.

Åklagaren anser att de tonade ner riskerna för att en katastrof skulle inträffa.

Efter att allt fler jordbävningar inträffat i Italien tillsattes 2009 en kommitté med sex seismologer och en regeringstjänsteman, vars uppdrag var att bevaka risken för nya jordbävningar.

I slutet av mars hade kommittén ett möte i staden L'Aquila. Efteråt försäkrade en av medlemmarna i kommittén allmänheten att det inte var någon risk för jordbävningar för tillfället.

Åtalas för dråp

En vecka sedan inträffade ett stort skalv som krävde 309 människors liv.

Nu åtalas samtliga medlemmarna i kommittén för dråp, rapporterar tidningen Nature. Eftersom ingen gick ut och offentligt rättade den medlem som uttalat sig åtalas nu alla sju.

Enligt Nature var åklagaren Fabio Picuti medveten om att jordbävningen inte kunde förutses, men han anser att seismologerna och regeringstjänstemannen översatt sin vetenskapliga ovisshet till ett alltför optimistiskt budskap.

Anhöriga vill ha svar

Vincenzo Vittorini förlorade både sin fru och sin dotter i jordbävningen. Nu är han ordförande för anhöriggruppen "309 Martyrer", en grupp som hoppas att förundersökningen kommer att ge svar på hur informationen kunde bli så fel inför katastrofen.

– Vi vet alla att jordbävningen inte kunde förutses, och att evakuering inte var något alternativ. Allt vi ville ha var tydligare information om riskerna så vi kunde göra våra egna val, säger han till tidningen Nature.

Riskerar 12 års fängelse

En av de åtalade seismologerna, Enzo Boschi, nekar till brott.

– Jag hoppas att rättegången kommer klargöra vilken roll seismologerna har haft i detta, säger han till tidningen Nature.

Rättegången inleds 20 september. Om de åtalade döms riskerar de 12 års fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM