Mladic uppmaning: Undvik blodspillan

Högerextrema samlar ihop sig för protester

1 av 3 | Foto: Foto: AP
GREPS I TRÄDGÅRDEN Enligt poliskällor greps Ratko Mladic, 69, under en rutinkontroll i en liten by. Enligt AP ska han ha viskat:”Jag är Ratko Mladic” till poliserna.
NYHETER

Ratko Mladic högerextrema anhängare mobiliserar till stora protester.

Då höjer serbiska myndigheter beredskapen rejält – och Mladic manar till lugn.

– Han uppmanar alla att undvika blodspillan, säger advokaten Milos Saljic.

På söndag kommer demonstrationer att hållas utanför parlamentet i Belgrad, och det är det ultranationalistiska partiet Serbian Radical Party som ordnar dem.

Därför har myndigheterna höjt säkerheten rejält och kommer att stävja våldsamheter hos de som hyllar Mladic, som efter 16 år på flykt greps i torsdags.

– Vi har haft extra noggrann koll på extremgrupper de senaste dagarna. Vi har vidtagit åtgärder för att förhindra ett ökat extremt beteende, säger Serbiens polischef Ivica Dacic enligt AP.

Vill undvika blodspillan

Mladic själv har uppmanat sina supportrar att inte ta till våld.

– Han uppmana alla att undvika blodspillan. Han vill själv inte vara orsaken till oro, säger hans advokat Milos Saljic som träffat Mladic i fängelset.

69-årige Mladic sitter i serbiskt fängelse och kommer snart att utlämnas till krigsförbrytartribunalen i Haag – kanske så tidigt som på måndag. Serbisk domstol ska först ta ställning till Mladic överklagan om att bli utlämnad.

Enligt advokaten är Mladic psykiska status dålig, och han behöver vila upp sig innan han är redo att flyttas till Haag.

Vill besöka grav

Den serbiske åklagaren Bruno Vekaric uppgav för domstolen i Belgrad att han funderar på att bevilja Mladic ett besök till kyrkogården där hans dotter Ana ligger begravd. Hon begick självmord 1994 vid 23 års ålder.

Mladic fick under lördagen tillåtelse att träffa psykiatrikern Slavica Djukic Dejanovic som besökte honom i fängelset. Hon uppgav för medier att besöket var ”strikt professionellt” och ville inte utveckla vad de sagt.

FAKTA

Ratko Mladic

Den forne bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic åtalades i juli 1995 av ICTY, FN:s domstol som utreder brott under krigen i forna Jugoslavien. Fler delar tillkom senare.

Åtalspunkterna är folkmord, medverkan i folkmord, förföljelse, utrotning, mord, deportation, inhumana handlingar, terror mot civila, grym behandling, angrepp på civila och gisslantagande.

Bakom punkterna döljer sig en lång rad anklagelser om övergrepp som bred etnisk rensning, tvångsförflyttningar, tortyr, sexuella övergrepp, tvångsarbete, militära angrepp mot civila med bland annat artillerield. Han filmades då han dirigerade förberedelserna för massakern på 8 000 muslimer i Srebrenica.

Mladic greps på sin kusins gård i den lilla byn Lazarevo, åtta mil norr om Belgrad, i torsdags.

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM