Experten: Det går att göra storfynd

NYHETER

”Skräptavlan” från Ryssland var en på miljonen.

Men jo, det går att göra storfynd på loppis och auktion i sommar – och har du kinesiska prylar hemma, håll ögonen öppna:

– Vanliga svenskar kan ha saker hemma som är värda massor, säger Knut Knutson från ”Antikrundan”.

GÖMDA SKATTER ”Antikrundans” Knut Knutson säger att vanliga svenskar kan ha mängder av värdefulla prylar – utan att veta om det.

Den ryska mångmiljontavlan av Aivazovsky, historien Aftonbladet avslöjade i går, har en förklaring, enligt Knut Knutson.

På 1920-talet plundrade kommunisterna tsarens slott och adelns palats och höll stora auktioner. Svenska ingenjörer köpte då fin konst i Ryssland för en spottstyver – ofta utan att veta om det.

Driver upp priserna

I dag går inköpsresorna åt andra hållet. Ryssar med fickorna fulla av oljemiljoner har de senaste åren drivit upp priserna på rysk konst och ryska föremål. Först köpte de allt. Nu köper de allt fint.

Nya ryska

– Men det kinesiska är det nya ryska. Kineserna köper inte allt, men ofta andra saker än vad västerlänningar ansett värdefullt, säger Knut Knutson.

– Nu omvärderas föremål och helt plötsligt kan vanliga svenskar ha saker hemma som är värda massor. Förut fanns bara högklassiga föremål hos kungar och på museum. Plötsligt kostar sådant som vi sett över axeln på, sekelskifte, Guangxu och Kina Republic efter 1912, massor!

Och hur ska man göra för att hitta en egen miljontavla?

– Det händer inte, säger vi alltid, och ändå händer det. Det är så osannolikt, säger Knut Knutson och skrattar förtjust.

ARTIKELN HANDLAR OM