Pilgrimsfärder till skräckledarnas hus

Turister och anhängare vill vandra i bödlarnas fotspår

1 av 3 | Foto: Scanpix
Här bodde Ratko Mladic.
NYHETER

Döden har sitt (turist)pris.

Usama bin Ladins sista hem, där han sköts till döds av amerikanska elitsoldater, blev snabbt en turistattraktion.

I dag började anhängare vallfärda till krigsförbrytaren Mladics barndomshem i en avlägsen bosnisk by.

Det är ibland en tunn linje mellan makaber turism och anhängares pilgrimsfärder.

Till bin Ladins sista gömställe i Pakistan strömmande snabbt både turister och anhängare för att posera och fotografera porten utanför huset. I dag sökte sig hundratals beundrare av den för krigförbrytelser gripne Ratko Mladic till hans slitna barndomshem på en avlägsen kulle i östra Bosnien, uppger nyhetsbyrån AP.

Guidas av Mladics moster

På söndagen anlände också 3000 av Mladics anhängare i bussar till staden Kalinovi för att protestera mot att han greps och fängslades i Serbien i torsdags. Många av dem kommer sedan vandra den leriga och branta vägen till den hydda där han föddes i byn Bozanici. Guide är Mladics moster och kusiner som berättar historier från 69-årige Ratko Mladics barndom.

Turism dras till terrorsymbol

I fattiga Pakistan där alla arbetstillfällen är välkomna uttalade sig lokala myndigheter snabbt positivt till att göra bin Ladins gömställe till museum. Pakistans federala myndigheter sitter dock på beslutet om det blir hotell och turism i terrorledarens spår och en källa i säkerhetstjänsten sa till The India Daily i början av maj att huset ska förstöras.

– Folk kommer redan nu ända från Lahore för att se huset, så varför skulle vi förstöra byggnaden? Ju mer intäkter, desto bättre, sa Muhammad Azfar Nisar, en av Abbottabads högsta tjänstemän, till amerikanska nyhetskanalen Fox News på den sjunde dagen efter bin Ladins död.

Hitlers bunker märktes inte ut

I Tyskland var det helt andra tongångar efter andra världskriget. Det dröjde ända till 2006 Hitlers bunker i Berlin märktes ut. Berlin Underworlds, som organiserar turistvandringar bland andra världskrigets skyddsrum, sa då till The New York Times att skylten tillsammans med en skiss över bunkern, där naziledaren undgick rättvisan genom att begå självmord, hade godkänts av lokala myndigheter. Tidigare var det starkt motståndet mot att peka ut den av rädsla för att skapa en pilgrimsplats för nynazister.

Rädda för radikala grupper

Även i Pakistan rapporterades det snabbt att många var skeptiska och fruktade att bin Ladins huset kan dra till sig radikala grupper. Precis som alltså spåren från bödeln Ratko Mladics barndom gjort redan innan han är död.

Ex-generalen Mladic åtalades 1995 av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, Nederländerna, för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under Balkankriget. Han anses ansvarig för slakten av 8000 muslimer i Srebrenica, den värsta massakern i Europa sedan nazisttiden.

ARTIKELN HANDLAR OM